Neurologie paard (MMEP-test, EMG)

Neurologische problemen veroorzaken zeer variabele symptomen gaande van subtiele ataxie, stijfheid of slapte, tot schuinhouden van het hoofd, epilepsie, totale verlamming,…

Bij duidelijke symptomen kan men met een klinisch-neurologisch onderzoek (beoordeling van de gang bij het maken van korte cirkels draaien, achteruit stappen, inspectie van de oogleden, oorstand,...enz) al veel te weten komen. Bij de subtiele gevallen is een meer geavanceerd onderzoek, zoals het maken van radiografische opnames van de wervelkolom, een myeologafie, het nemen van cerebrospinaal vocht, een EMG, een MMEP-test, aangewezen om de exacte lokalisatie van een letsel vast te stellen en tot een juiste diagnose te komen.

Radiografieën kunnen mogelijke oorzaken van ruggenmergcompressie aantonen: fracturen, ocd, lipping, artritis en andere misvormingen ter hoogte van de halswervels. Op de gewone radiografie is de exacte plaats soms niet altijd te zien. Bij deze gevallen is een myelografie nodig om de juiste plaats van een aandoening van het ruggenmerg te bepalen. Een myelogram is een ingreep onder algemene narcose, waarbij men met een lange naald contraststof aanbrengt in het spinaal kanaal. Vervolgens worden er radiografieën gemaakt van het wervelkanaal in verschillende posities. Tijdens deze ingreep kan men eveneens een staal cerebrospinaal vocht nemen voor verder onderzoek.

In het geval van spierzwakte of atrofie van bepaalde spieren kan men een EMG onderzoek doen van de spieren.

Met een MMEP-test kan men de snelheid van de geleiding in het ruggenmerg testen. Deze techniek wordt zeer veel gebruikt bij paarden die een ‘slordige gang’ vertonen of verdacht worden van ataxie, wobbler-syndroom,... om op een objectieve manier aan te tonen of er een geleidingsstoornis aanwezig is. Bij deze techniek worden de hersenen magnetisch gestimuleerd en wordt de response ter hoogte van perifere spieren gecapteerd. De amplitude en duur van de stimulatie wordt uitgezet in een grafiek. De geleidingstijd zal verlengen in geval neurologische schade. Deze procedure is een pijnloze ingreep en kan dus uitgevoerd worden op het rechtstaande, gesedeerde paard.