Micro-credentials in kader van bevorderingsprocedure statutaire ambtenaren

Met de groeiende nood aan levenslang leren ontstaan er nieuwe manieren van bijscholing. Naast postgraduaten, lezingen en studiedagen zijn micro-credentials misschien wel het beste antwoord op die stijgende nood. De micro-credentials aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde zijn kleine opleidingen van academisch niveau die zich richten op specifieke competenties. Ze bestaan vaak uit één of enkele vakken, die meestal ook worden gegeven in een universitaire bachelor- of masteropleiding. Meestal worden de lessen gegeven gedurende enkele uren verspreid over één semester of één academiejaar. Het zijn letterlijk ‘micro-opleidingen’.

Als je slaagt voor de micro-credential, ontvang je een getuigschrift als bewijs dat je de competenties hebt verworven. Je verwerft dus ook echte officiële credits. Daarin verschillen micro-credentials van andere permanente vormingen, studiedagen of lezingen. De credits en competenties die je behaalt met een micro-credential worden erkend in je verdere loopbaan, ook internationaal, en kunnen bijvoorbeeld ook leiden tot vrijstellingen bij vervolgopleidingen, ook bij andere instellingen en organisaties. Ook voor ambtenaren in een bevorderingstraject kan deze formule een interessante piste zijn. Naast de te volgen mastervakken krijg je er een officieel getuigschrift van. Dat getuigschrift wordt niet automatisch gelinkt aan jouw bevorderingstraject binnen de overheid, maar kan je ook meenemen in je verdere professionele carrière.

De micro-credentials zijn voor jou als het wijze verpakt en maakt het keuzeproces eenvoudiger. Voor de bundeling van vakken in een micro-credential baseerden we ons op de meest populaire keuzes in creditcontracten van de afgelopen jaren.

Afweging micro-credential tegenover creditcontract:

Voordelen:

  • Bij een micro-credential heb je een kant-en-klaar pakket, wat jouw zoektocht naar vakken in het bevorderingstraject makkelijker maakt.
  • Je krijgt een getuigschrift van jouw micro-opleiding.
  • Combineer je meerdere micro-credentials, dan betaal je dezelfde inschrijvingskost als wanneer je meerdere creditcontracten zou combineren.

Nadelen:

  • Een micro-credential is minder flexibel: je hangt vast aan een kant-en-klaar pakket.

Meer informatie over micro-credentials (en andere initiatieven rond Levenslang Leren) zijn terug te vinden via de website van Feb Academy.