Ijkingstoets

Wat?

De ijkingstoets is een oriënteringsproef, bedoeld om je te helpen bij de overgang van secundair naar hoger, academisch onderwijs. Met deze toets kun je nagaan of je beschikt over voldoende academisch potentieel én over de noodzakelijke wiskundige vaardigheden om één van onze opleidingen aan te vatten.

Deelname aan de ijkingstoets is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden omdat je dankzij het advies een beter zicht krijgt op je academisch potentieel én je je beter kan voorbereiden op een goede start aan de universiteit.

Algemene informatie vind je ook op www.ijkingstoets.be

Voor welke opleidingen?

Er zijn drie ijkingstoetsen voor de opleidingen aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde:

  • opleiding Handelswetenschappen
  • opleiding Economische wetenschappen en Toegepaste economische wetenschappen
  • opleiding Toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur

Indien je twijfelt tussen twee opleidingen binnen onze faculteit, kies dan voor de ijkingstoets voor de opleiding die het hoogst aantal uren wiskunde verwacht als voorkennis. Een overzicht van de verwachtingen rond voorkennis vind je hier.

Jouw toetsresultaat?

Heb je deelgenomen aan één van de ijkingstoetsen voor een economische opleiding? Dan ontvang je jouw toetsresultaat op het mailadres dat werd doorgegeven bij inschrijving. Dit ten laatste één week na het afleggen van de toets.

De score bestaat uit twee delen:

  • Een score op het deel 'Basisvaardigheden' (op 10). Deze vragen peilen naar je academisch redeneervermogen.
  • Een score op het deel 'Basiskennis wiskunde' (op 30). Deze vragen peilen of je een bepaalde wiskundige voorkennis voldoende onder de knie hebt.

 

Hieronder vind je uitgebreide feedback per opleiding:

Vakantiecursussen

Tijdens de online vakantiecursus basisvaardigheden wiskunde kan je zelfstandig je voorkennis bijschaven of je kan je inschrijven voor de klassikale vakantiecursus wiskunde.

Welke begeleiding wordt er tijdens het academiejaar aangeboden?

Meer informatie over de studiebegeleiding aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde vind je hier.