BioMUG, laboratorium biomechanisch onderzoek

BioMUG is het laboratorium voor biomechanisch onderzoek van de universiteit Gent en bevindt zich op de campus van UZ Gent.

Het labo beschikt over onderstaande apparatuur voor geavanceerde kinematische analyses:

Biomug - Robotic setup

Robotic Test Setup

Deze robot setup is gebaseerd op een industriële 6-assige robot en is verder uitgerust met een 6D loadcell en optisch camerasysteem. Deze setup wordt gebruikt voor onderzoek naar robotgestuurde chirurgische technieken en de biomechanische evaluatie van gewrichten.

Oxford Knee Rig

Voor de evaluatie van kinematica van de menselijke knie beschikt het labo over een Oxford Knee Rig. Met deze testopstelling kan de beweging van een volledig onderbeen worden gesimuleerd terwijl de spierbelasting op een fysiologisch niveau wordt gehouden.

OptiTrack

Om 3D-bewegingen van menselijke objecten en testobjecten in de Oxford Knee Rig te evalueren, heeft het labo een OptiTrack-meetsysteem. Dat systeem bestaat uit acht camera's die de beweging van infraroodmarkeringen volgen die op het object werden geplaatst. 

Om chirurgische variantie tijdens de plaatsing van een prothese te minimaliseren, is een BrainLab-systeem beschikbaar voor onderzoeksdoeleinden. 

Drukmeetsystemen

Voor de evaluatie van de drukverdeling tijdens bewegingen, bijvoorbeeld tussen gewrichtsvlakken, heeft het laboratorium verschillende drukmeetsystemen ter beschikking.

In samenwerking met één van onze onderzoekspartners kunnen we volledige 3D-vervormingen bestuderen van visueel toegankelijke regio's. Daarvoor gebruiken we 3D-digitale beeldcorrelatie.

Vragen?

Contacteer Stijn Herregodts