Voetonderzoek

De onderzoeksgroep 'Orthopedie en Traumatologie' focust zijn onderzoek binnen deze onderzoekslijn op verschillende types van belasting die ervoor zorgen dat afwijkingen van de voet en/of de enkel sneller worden opgespoord en geassocieerde ontsteking beter wordt begrepen.

Onderzoeksprojecten

Eindgradige artrose van de achtervoet behandeld met totale enkelprothese

De enige behandeling die het zieke kraakbeen in de enkel permanent kan vervangen en beweeglijkheid mogelijk maakt, is een totale enkelprothese. Momenteel is er een nieuwe generatie beschikbaar die de anatomie van de patiënt nauwkeuriger kan herstellen en systematisch wordt opgevolgd op onze dienst.

  • onderzoekers: Bernhard Devos Bevernage, Thibaut Leemrijse

 

Afwijkingen in de positie van de achtervoet in kaart gebracht door een staande CT-scan

Een stoornis in de afwijking van de achtervoet zal pijnklachten en beperkingen in het gangpatroon veroorzaken. Het onderzoek met de staande CT-scan heeft als doel een gedetailleerde weergave van de achtervoet te bekomen, waarbij zowel de diagnose als de behandeling nauwkeurig kunnen bepaald worden.

 

Instabiliteit van de achtervoet beoordeeld door een staande CT-scan en biomechanische analyses

De stabiliteit van de achtervoet wordt bepaald door verschillende gewrichtsbanden. Het onderzoek met de staande CT-scan en verschillende biomechanische analyses tracht de etiopathogenese van de instabiliteit te achterhalen om een gerichte diagnose en behandeling te bekomen.

 

De rol van mechanische stress bij ontsteking in de achtervoet

Afwijkingen in de stand van de achtervoet geeft mechanische stress die kan leiden tot verschillende ontstekingsreacties. Het doel van deze studie is de link op te helderen tussen de ontsteking en mechanische stress door verschillende celtypes te identificeren die dit proces kunnen moduleren.

 

Samenwerkingsverbanden

  • Samenwerking met de "International Weight Bearing CT Society" omtrent het gebruik van de steeds nieuwe staande CT-scantechnologie

 

Computer-geassisteerde analyses vormen de toekomst om aandoeningen van de achtervoet nauwkeurig in kaart te brengen. Dit vergt meer dan medische kennis en opent de deur voor een multidisciplinaire aanpak. Hiervoor werken we samen met:

  • de ingenieursafdeling van de universiteit van Bologna (Italië) om complexe hoekmetingen te bepalen
  • de universiteit van Utah (VSA) om vormanalyses van de achtervoet mathematisch te bepalen
  • het gerenommeerde VIB-IRC Centrum voor Inflammatieonderzoek (UGent) om celreacties te kwantificeren

Publicaties (in het Engels)

Vragen?

  • Patricia Geirnaert, studieverpleegkundige

patricia.geirnaert@uzgent.be

tel. 09 332 57 18