Erasmus

Studeren in het buitenland - Erasmus

Erasmus is het Europees mobiliteitsprogramma voor het hoger onderwijs. Dit programma maakt deel uit van het ‘Erasmus+’-programma van de Europese Unie. Met het uitwisselingsprogramma Erasmus kan je, tijdens je opleiding aan een Vlaamse universiteit of hogeschool, een deel van uw studies of uw stage in een ander Europees land volgen. De studiepunten die je daar behaalt, tellen mee voor je diploma in Vlaanderen.

Daarnaast kan je ook tot een jaar na je studies een stage in het buitenland doen, op voorwaarde dat je je hiervoor kandidaat stelt tijdens je laatste jaar in het hoger onderwijs.

Alle studierichtingen komen in aanmerking voor Erasmus, en studenten kunnen naar alle landen van de Europese Unie gaan, plus Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Turkije en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM).

Om de bijkomende kosten op te vangen, zijn er beurzen voor Erasmusstudenten. De beurs is bedoeld als hulpmiddel voor de extra reis- en verblijfskosten van de student. Ze dekt niet de volledige kosten in het buitenland.  Studenten met een studietoelage behouden hun studietoelage tijdens de maanden in het buitenland.

Dit zijn de bestemmingen waarvoor de vakgroep orthopedagogiek bilaterale akkoorden gemaakt heeft :

 1. Linnaeus University, Zweden

 2. The West University of Timişoara, Roemenië

 3. University of Bologna, Italië

 4. University of Porto, Portugal

 5. Martin Luther University, Duitsland

 6. The University of Turin, Italië

 8. Universidade de Aveiro, Portugal

 9. University of Gothenburg, Zweden

 10. University of Iceland, Ijsland

 11. University of Minho, Portugal

 12. University of Valladolid, Spanje

 13. Charles University Prague, Tsjechië

 

Stage in het buitenland - Erasmus Traineeship

Naast de klassieke Erasmus-uitwisselingen voor studie stelt Erasmus ook beurzen beschikbaar voor stages voor studenten van hogescholen en universiteiten bij ondernemingen, opleidingscentra, onderzoekscentra en organisaties in een ander deelnemend land.

Op deze pagina vind je alvast het antwoord op al je vragen over je Erasmus Traineeship (Deze organisatie is niet officieel verbonden aan een universiteit).

Studenten orthopedagogiek kunnen dus hun stage of een deel van hun stage lopen in een voorziening, school, begeleidingsdienst  binnen één van de deelnemende landen van de EU en dit met een Erasmus stagebeurs.

 

Extra info

Voor beide Erasmus-mogelijkheden (studeren en stage) kan je voor het organisatorische (documenten, handtekeningen, …) terecht bij de international coördinator, .


De inhoudelijke voorbereiding van een Erasmus-traineeship gebeurt in het algemene voorbereidingstraject op stage bij .