Projecten

Een onderzoek naar doelgerichte orthopedagogische activiteiten in de gemeenschapsinstelling rond herstel van de schade als gevolg van een delict.

Promotor(en): Stijn Vandevelde & Wouter Vanderplasschen
Onderzoekers/contact: Lou Lippens
Website:/

Obuntu bulamu, a peer to peer support intervention to improve inclusion of children with disabilities in primary schools in Uganda
Promotoren

In Oeganda worden kinderen met een beperking vaak uitgesloten op school. In deze studie testen we de interventie ‘Obuntu bulamu’ de inclusie van kinderen met een beperking op reguliere basisscholen kan verbeteren. "Obuntu bulamu" is een Oegandees concept, nauw gerelateerd aan het Zuid Afrikaanse "ubuntu" concept en is geaccepteerd en consistent gedrag dat gezamenlijke waarden die welzijn, samenhorigheid en eenheid bevorderen representeert. De interventie is ontwikkeld en getest in Oeganda door een groep onderzoekers, ouders, kinderen met een beperking, docenten, fysio en ergotherapeuten, psychologen en orthopedagogen tussen 2017 en 2019. Van 2020 tot 2024 bestuderen we het effect van de Obuntu bulamu interventie in een cluster randomised trial in 20 basisscholen in centraal Oeganda.

Promotor(en): Geert Van Hove en Janet Seeley
Onderzoekers/contact: Femke Bannink
Website: https://www.ugent.be/pp/orthopedagogiek/en/research/ongoingresarch/obuntubulamu.htm