Wouter Vanderplasschen

Wouter Vanderplasschen (1974) is hoofddocent orthopedagogiek. Hij begon zijn academische loopbaan aan de Universiteit Gent als onderzoeker bij de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek (Prof. dr. C. van Heeringen) en bij de vakgroep Gedragstherapie en Psychologische begeleiding (Prof. dr. P. Van Oost). Van 1998 tot 2004 was hij als assistent verbonden aan de vakgroep Orthopedagogiek. In 2004 promoveerde hij tot doctor in de Pedagogische Wetenschappen met een proefschrift getiteld: Implementation and evaluation of case management for substance abusers with multiple and complex problems. Van 2004 tot 2010 was hij werkzaam als doctor-assistent bij de vakgroep Orthopedagogiek van de UGent.

De onderwijsopdracht van Wouter Vanderplasschen betreft volgende opleidingsonderdelen: Ethiek en deontologie van het pedagogisch handelen; Orthopedagogische diagnostiek, handelingsplanning en methoden; en Middelenmisbruik: preventie en behandeling. Naast deze vakken geeft hij verschillende gastcolleges binnen en buiten de faculteit en begeleidt hij jaarlijks een 20-tal masterproefstudenten en verscheidene doctoraatsstudenten.

Het wetenschappelijk onderzoek van Prof. Vanderplasschen richt zich voornamelijk op herstel van verslaving en andere psychische problemen en de rol van hulpverlening in dit proces. Zijn onderzoek focust onder meer op de toegankelijkheid, kwaliteit en effectiviteit van het hulpverleningsaanbod voor maatschappelijk kwetsbare groepen (oa. personen met alcohol- en drugsproblemen, psychische problemen, interneringsstatuut). Centrale thema's hierbij zijn: quality of life, case management, continuïteit van zorg en recovery.

Wouter Vanderplasschen publiceerde meer dan 100 artikels in internationale peer-reviewed tijdschriften, waarvan een 60-tal opgenomen in Thomson Web of Science. Daarnaast is hij auteur van verschillende boeken en boekhoofdstukken. Hij treedt op als 'ad hoc'-reviewer voor verschillende internationale wetenschappelijke tijdschriften. Wouter Vanderplasschen is editor' van het vaktijdschrift 'Drugs: Education, Prevention & Policy' en maakt deel uit van de redactieraad van het Tijdschrift Verslaving.

Geselecteerde publicaties

Van Damme, L., Hoeve, M., Vermeiren, R., Vanderplasschen, W. & Colins, O. (2016). Quality of Life in Relation to Future Mental Health Problems and Offending: Testing the Good Lives Model among Detained Girls.  Law and Human Behavior, 40(3), 285-294.

Michel, L., Lions, C., Van Malderen, S., Schiltz, J., Vanderplasschen, W., Holm, K. et al. (2015). Insufficient access to harm reduction measures in prisons in 5 countries (PRIDE Europe): a shared European public health concern. BMC Public Health, 15(1), 1093.

Stevens, L., Goudriaan, A.E, .Verdejo-García, A., Dom, G., Roeyers, H., & Vanderplasschen, W. (2015). Impulsive choice predicts short-term relapse in substance-dependent individuals attending an inpatient detoxification program. Psychological Medicine, 45(10), 2083-2093.

Stevens, L., Verdejo-Garcia, A., Goudriaan, A., Roeyers, H., Dom, G. & Vanderplasschen, W. (2014). Impulsivity as a vulnerability factor for poor addiction treatment outcomes: A review of neurocognitive findings among individuals with substance use disorders. Journal of Substance Abuse Treatment, 47, 58-72.

Rapp, R.C., Vandennoortgate, W., Broekaert, E. & Vanderplasschen, W. (2014). The efficacy of case management with persons who have substance abuse problems: A three level meta-analysis of outcomes. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 82(4), 605-618.

Vanderplasschen, W., Colpaert, K., Autrique, M., Rapp, R.C., Pearce, S., Broekaert, E. & Vandevelde, S. (2013). Therapeutic communities for addictions: a review of their effectiveness from a recovery-oriented perspective. The Scientific World Journal, Article ID 427817.

De Maeyer, J., Van Nieuwenhuizen, C., Bongers, I., Broekaert, E. & Vanderplasschen, W. (2013). Profiles of quality of life in opiate-dependent individuals after starting methadone treatment: a latent class analysis. International Journal of Drug Policy, 24(4), 342-350.

Vanderplasschen, W., Rapp, R.C., Wolf, J., & Broekaert, E. (2004). The development and implementation of case management for substance use disorders in North America and Europe. Psychiatric Services, 55(8), 913-922.

Een volledig overzicht van de publicaties vindt u hier

Postadres:
Henri Dunantlaan 2