Studiedag | Samen bouwen aan een toekomst voor jong en oud

Wanneer
29-05-2024 van 09:00 tot 16:00
Waar
Plantentuin UGent - Palmarium, Ledeganckstraat 35, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands

Onderzoek, praktijk en beleid: een driehoek die vele vragen oproept en die tijdens deze studiedag centraal staat. Is er een nieuwe relatie nodig tussen onderzoek en onderwijspraktijk? Tussen onderzoek en onderwijsbeleid? Moeten onderzoekers werken aan een “wetenschap van verschil”, die verschillende perspectieven erkent en verwelkomt? Is er verzoening mogelijk tussen paradigma’s, in het belang van het kind? Kan sociale wetenschap zonder ideologie? Het zijn complexe vragen die geen eenduidig antwoord kennen.

Een oplossingsgerichte, neoliberale samenleving zal zulke vragen daarom veelal uit de weg gaan. In plaats daarvan ligt de nadruk op “wat werkt?”, op impact, op middelen. Diverse actoren, van praktijk tot beleid, verlangen naar een “wetenschap van oplossingen” en stimuleren “beleidsrelevant” onderzoek dat daarbij aansluit.

Deze studiedag gooit het over een andere boeg, en verkent de spanning tussen de complexe realiteit en de vraag naar eenduidige oplossingen. Moeilijke vragen worden niet uit de weg gegaan: integendeel, we gaan op zoek naar een antwoord op vragen omtrent de relatie tussen onderzoek, onderwijspraktijk en onderwijsbeleid, zodat we samen bouwen aan de toekomst voor jong en oud.

Meer info ivm programma, prijs en inschrijvingen