Kristin Van Damme

Assistent verbonden aan de onderzoeksgroepen mict en Center for Journalism Studies van de vakgroep Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent.

 Kristin Van Damme

    |     +329 264 84 33     |     @krisvdam

 

Nieuwsgebruik
Mediaconsumptie
Journalistieke innovatie
Mixed methods evangelist
On-device logging

 

Kristin Van Damme is onderzoeks- en onderwijsassistent die betrokken is bij de leerlijnen Nieuwe Media en Maatschappij en Journalistiek van de opleiding Communicatiewetenschappen. Ze is geaffilieerd met de onderzoeksgroepen Media, Innovatie en CommunicatieTechnologieën (imec-mict-UGent) en Center for Journalism Studies (CJS), waar ze betrokken is bij gebruikersonderzoek naar nieuws. Ze is een multi-method evangelist en pleit voor een combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve methoden.

Kristin doet doctoraatsonderzoek met de titel “Transforming journalism, transforming audiences. Audience-centered research on news practices in the Digital Age”, onder begeleiding van prof. dr. Sarah Van Leuven en prof. dr. Mariek Vanden Abeele. Ze onderzoekt hierbij de relatie tussen nieuwe en traditionele nieuwsconsumptiepatronen.

In 2008 is Kristin afgestudeerd als Bachelor in de Journalistiek aan de Arteveldehogeschool. In 2009 startte Kristin als multimediaprojectmedewerker aan de KAHO Sint-Lieven (momenteel Odiseehogeschool). Na twee jaar werken besloot ze haar masterdiploma Communicatiewetenschappen (afstudeerrichting Nieuwe Media en Maatschappij) aan de UGent te behalen. In haar thesis ‘What’s APPening to the news? News on mobile devices’ onderzocht ze de plaats van mobiel nieuws in het dagelijkse leven van mediagebruikers. Ze combineerde hiervoor kwalitatieve (interviews en dagboeken) met kwantitatieve (logging) onderzoeksmethoden.

In juni 2013 startte Kristin als een junior onderzoeker bij mict, betrokken bij media-innovatieprojecten (Icon-MiX van iMinds, imec). In April 2014 werd ze assistent. 

Biblio