Wist je dat we onze voedseloverschotten doneren aan Let’s save food?

Onze studentenrestaurants doneren bruikbare voedseloverschotten aan Let's save food. Een Gentse vrijwilligersorganisatie die overschotten van winkels, particulieren, ... bedeelt aan wie er nood aan heeft.Voedseloverschotten horen bij de werking van een restaurant of cafetaria. Uiteraard proberen we deze toch zo laag mogelijk te houden.

Dit doen we door te werken met producten met een voldoende lange houdbaarheid, in relatief kleine verpakkingen. Daarnaast dragen een goed stockbeheer en flexibiliteit in het menu-aanbod sterk bij tot het onder controle houden van de overschotten. Een flexibel aanbod vertaalt zich bijvoorbeeld in het verminderen van het aanbod eens het sluitingsuur nadert (uitverkoop toonbank) en in het organiseren van duurzame weken (uitverkoop frigo’s) in aanloop van vakantieperiodes waarbij het menu sterk afwijkt van filiaal tot filiaal. Inzichten in verkoopsdata zorgen voor een goede voorspelling van de te verwachten verkopen.

De bruikbare voedseloverschotten bij het einde van de service krijgen sedert begin dit jaar een sociale en lokale bestemming via Let’s save food (LSF).

LSF groepeert Gentenaars uit verschillende wijken die als doel hebben om voedselverlies op een zo duurzaam mogelijke manier tegen te gaan. Ze verzamelen overschotten bij winkels, producten, particulieren om die te gaan herverdelen op verschillende plaatsen in Gent. Iedereen is welkom, waardoor de drempel heel laag ligt en men minder schaamte heeft om langs te komen. Voor sommige producten wordt een vrije bijdrage gevraagd maar de basisproducten zoals fruit, brood en groenten worden gratis aangeboden. Vrijwilligers van LSF komen de overgebleven maaltijden en componenten ophalen met de bakfiets en brengen hun eigen verpakkingen mee.

Dit proefproject proberen we nu samen met LSF verder uit te breiden naar nog meer restaurants.

We zijn bijzonder trots om deel uit te maken van zo’n mooi verhaal dat, nog meer in deze onzekere tijden, op een duurzame manier mensen helpt bij het vervullen van een van de basisbehoeften, namelijk, eten.

Op de website van Let's save food kom je heel wat meer te weten over dit mooie initiatief.

Naast dit nieuwe project  brengen we zelf reeds vele jaren voedseloverschotten naar diverse sociale initiatieven en voedselbanken in het Gentse in de vakantieperiodes.

In het UGent magazine DurfDenken verscheen interview met een medewerker van de resto's en met een vrijwilliger van Let's save food.