Wist je dat ... ?

Wist je dat we géén rundsvlees meer aanbieden in het warme aanbod?

Sinds september 2023 vind je geen warme gerechten meer met rundsvlees in onze restaurants.

Door rundsvlees te vervangen door varkensvlees en groenten verlagen we onze uitstoot van broeikasgassen en landgebruik met 85% voor deze gerechten. Van 50 kg CO2 voor rundsvlees van vleesvee naar 7,5 kg CO2 voor varkensvlees per 100 gram.
Tijdens dit eerste semester hebben we op die manier 1.300 ton CO2 minder uitgestoten door rundsvlees te vervangen door varkensvlees.

Milieu-impact per 100 g eiwitten van verschillende voedingsmiddelen gekeken naar uitstoot van broeikasgassen, landgebruik en watergebruik. figuur van departement omgeving


Meer info over de uitstoot van heel wat plantaardige en dierlijke eiwitten kan in je deze grafiek vinden. Dit zijn gemiddelde waarden per 100 gram eiwitten. Deze grafiek en meer informatie hierover kan je vinden op de website van het departement omgeving.

Wist je dat we 30% van het vlees in de spaghettisaus vervangen hebben door groenten?

Niet alleen werd rundsvlees vervangen door varkensvlees, daar bovenop hebben we 30% van het vlees vervangen door groenten.

UGent heeft de Green Deal Eiwitshift onderschreven. Op dit moment haalt de gemiddelde Belg 60% van zijn eiwitten uit dierlijke bronnen (zoals vlees, vis en eieren) en 40% uit plantaardige bronnen (zoals brood, rijst, deegwaren). Tegen 2030 wil de Vlaamse overheid deze verhouding omdraaien om de negatieve impact van overmatige vleesconsumptie op het klimaat te verminderen.