UGent in De Krook

Doelstellingen

De UGent is een kritische, maatschappelijk geëngageerde en open universiteit. Dit unieke karakter speelt de UGent nu ook verder uit in De Krook.

  1. Onderzoek dichter bij de mensen brengen
    De Krook is een uitstalraam voor het onderzoek en de kennis van de UGent. Bezoekers kunnen experimenteren met de nieuwste technologieën zoals Virtual Reality of 3D audio, mee nadenken over de toekomst van de stad in de co-creatieruimte of luisteren naar onderzoekers die met veel enthousiasme hun kennis delen op mensenmaat. Kortom, in De Krook brengt de UGent haar toponderzoek nog dichter bij de mensen, door ze te betrekken in alle fasen van het onderzoek. We organiseren grote evenementen, publieksavonden, co-creatiesessies en lezingen. Zo kan iedereen het toponderzoek van de UGent ontdekken en mee vormgeven.
  2. Maatschappelijke uitdagingen aanpakken
    Voor de UGent is De Krook ook een interactief laboratorium in het midden van de stad. Vanuit dit laboratorium wil de UGent maatschappelijke innovatie stimuleren. Dat doet de UGent door onderzoekers vanuit verschillende disciplines samen te brengen. Je vindt er communicatiewetenschappers (mict), onderwijskundigen (Cultuur & Educatie), kunstwetenschappers (IPEM) en ingenieurs (IDLab). De maatschappelijke uitdagingen van de toekomst vragen immers om interdisciplinaire oplossingen.
  3. Innovatie stimuleren
    Daarnaast is De Krook voor de UGent ook een plaats om de relatie tussen kunst en wetenschap te bevragen. Hoe kunnen kunst en wetenschap elkaar inspireren? Wat kunnen wetenschappers leren uit boeken en films? En wat betekent de vooruitgang van de wetenschap voor kunstenaars?

Vakgroepen

De Krook is een uitstalraam voor het onderzoek van álle medewerkers van de UGent. Vier onderzoeksgroepen uit vier verschillende faculteiten hebben er ook kantoren. Ook Urgent.fm kan je in De Krook vinden.

 

Onderzoeksgroepen

 

Urgent.fm

Ook Urgent.fm, de radiozender en tegelijkertijd mediacentrum van onze universiteit, werkt vanuit De Krook. Urgent.fm is de radiozender en het medialab van de UGent. Urgent.fm is een vrijwilligersorganisatie met 400 bevlogen leden waarvan er wekelijks ongeveer 270 actief programma komen maken en uitzenden via 105.3 FM.

 Logo Urgent.fm met frequentie

 

Labo's

De Krook beschikt over meerdere labo's:

 

ArtScienceLab

Hier bestuderen we menselijke interactie aan de hand van 3D-audiorendering, bewegingscaptatie en augmented reality (AR).

 

Co-creation Lab

Geef de toekomst mee vorm: innovaties door en voor gebruikers. Hoe creatiever, hoe liever!

 

Control Room

In deze observatieruimte volgen we vanop afstand elke co-creatiesessie, brainstorm, experiment of gebruikerstest.

 

Maker Space

Hier maken we prototypes van technologische innovatie. Hiervoor wordt nauw samengewerkt tussen experten en eindgebruikers. Prototypes worden nadien getest in gecontroleerde labo's of in een (gesimuleerde) reële context.

 

Media Experience Lab

In dit lab, dat er uitziet als een huiskamer, gaan we aan de slag met eyetrackingapparatuur, EEG-metingen, VR-brillen.

 

Media Training Center

Een creatieve plek voor alles rond audiovisueel materiaal: van opname tot montage, van theorie tot praktijk!