Chirurgie

Tijdens de chirurgische consultaties worden honden en katten onderzocht die rechtstreeks doorgestuurd worden met problemen die een chirurgische ingreep vereisen.

Oncologische patiënten worden via fijne naald aspiraten, biopten en medische beeldvorming volledig gestageerd. Daarna worden de prognose en de verschillende behandelopties uitgebreid besproken met de eigenaar. Indien gewenst kan na tumorresectie een aanvullende behandeling (chemotherapie, radiatie) worden ingesteld in overleg met andere afdelingen. De afdeling weke delen chirurgie krijgt ook patiënten aangeboden via de spoedafdeling (maagdilatatie, bijttrauma, ...) of via andere disciplines (bioptname, voedingssondes, ...).

In de modern uitgeruste operatiekamers worden naast de klassieke ingrepen ook minimaal invasieve interventies (laparoscopie, thoracoscopie) uitgevoerd. Door de continue permanentie in de ICU kunnen ook gecompliceerde cardiovasculaire (portosystemische shunt), thoracale (long- en hartchirurgie) en endocriene ingrepen (schildklier, bijnier) met succes worden opgevolgd. Daarnaast wordt er ook klinisch gericht wetenschappelijk onderzoek verricht.

Er lopen momenteel projecten over pyometra en mammatumoren bij de hond, anatomische en klinische aspecten van het omentum, otitis media bij de kat en vroegtijdige castratie van kittens.

Operatie kleine huisdieren chir-vakgebied2-250