Gentiel Acar wint de eerste NBN Sustainability Award

(21-11-2023) Met zijn scriptie over de herbruikbaarheid van minerale wol als dakisolatiemateriaal wint Gentiel Acar de allereerste NBN Sustainability Award.

Gentiel Acar NBN Sustainability AwardDe verbranding van kansen

Ieder jaar komen er steeds meer isolatiematerialen vrij bij sloopprojecten. Toch lijken we er weinig mee te doen. “Sterker nog, we spenderen extra energie om het tot as te verbranden,” zegt Acar.

Hij onderzocht voor zijn scriptie hoe herbruikbaar minerale wol kan zijn als isolatiemateriaal. Minerale wol heeft een levensduur van 60 jaar, maar bij afbraak of renovatie van platte daken belanden grote hoeveelheden na amper 20 jaar al in de container. 

Creativiteit bij sloop en hergebruik

“Bij de ontmanteling door dak- en sloopaannemers treedt er kleine schade op. We moeten daarmee leren omgaan als we isolatie willen hergebruiken, maar we moeten ook extra tools ontwikkelen die de ontmanteling efficiënter maken.”

Acar voerde verschillende testen uit om na te gaan hoe goed de hergebruikte isolatie presteerde volgens de huidige normen. Daaruit bleek dat oude isolatie even goed werkt als nieuwe isolatie, buiten op het vlak van waterafstoting. “Bij hergebruik moeten we dus zeker rekening houden met een beetje schade en degradatie.” Dit kan door oude isolatie bijvoorbeeld te gebruiken als onderlaag in combinatie met een nieuwe laag isolatie erbovenop of door de isolatie te hergebruiken in vloeren en muren, waar vocht minder problemen vormt. 

Een moeilijke keuze

Ze waren met 44... en 4 werden er door NBN uitgekozen. Op 31 oktober moesten de vier genomineerden hun scriptie verdedigen voor de jury van NBN. “Het waren stuk voor stuk sterke kandidaten met interessante scripties die op een voortreffelijke manier gepresenteerd werden,” aldus de juryvoorzitter Marc Van Overmeire. De keuze bleek dan ook heel moeilijk. “Maar de praktische aanpak en aangereikte oplossing van Gentiel Acar gaven de doorslag!”

NBN Sustainability Award

SciMingo vzw en NBN bekronen met de NBN Sustainability Award de strafste scriptie rond duurzaamheid van het afgelopen academiejaar. De prijs is goed voor 1.500 euro


"Making lives easier, safer and better” is wat NBN nastreeft. Het NBN werkt dagelijks samen met een wereldwijd netwerk van experten om kennis vast te leggen in normen. Deze normen zijn een inspiratiebron en de basis om producten en diensten te ontwikkelen en te produceren die voldoen aan de laatste nieuwe vereisten, ook op het vlak van duurzaamheid. Met de NBN Sustainability Award wil NBN scripties die het duurzaamheidsvraagstuk aanpakken in de kijker zetten, dit met een brede kijk op de wereld. Zowel technologie, economie, bedrijfskunde, sociale wetenschappen als rechten kunnen hierbij aan bod komen.

Criteria NBN Sustainability Award

  • De scriptie levert nieuwe inzichten of biedt innovatieve toepassingen met betrekking tot duurzaamheid in een van de volgende werkvelden: technologie, economie, bedrijfsleven, maatschappij, wetenschappen of rechten.
  • Het artikel geeft duidelijk aan wat de mogelijke impact kan zijn van het onderzoek. Hoe kan het resultaat van het onderzoek gebruikt of gevaloriseerd worden?
  • Redactionele kwaliteit van het artikel: duidelijkheid, stijl, structuur. Toegankelijk voor een breed publiek.