Panelgesprekken De Afgelegde Weg

(05-10-2023)

Op 18 oktober organiseert de Stadsbouwmeester van Antwerpen en FelixArchief een studiedag rond de fototentoonstelling 'De Afgelegde Weg.' Stedenbouwkundigen, architecten, fotografen, critici en historici gaan met elkaar én het publiek in gesprek over fotografie en stadsverandering.

In het kader van de fototentoonstelling 'De Afgelegde Weg - De negentiende-eeuwse gordel van Antwerpen 1993-2023' in het FelixArchief gaan stedenbouwkundigen, architecten, fotografen, critici en historici met elkaar in gesprek. De foto's van Hans Bol en Georges Charlier roepen niet alleen herinneringen op van de tijd van Antwerpen 93, culturele hoofdstad en van de buurten van de oude havenstad waar toen een nieuw stedenbouwbeleid in voorbereiding was. Recente foto's tonen ook plaatsen die in de komende jaren veranderingen zullen ondergaan of waar vandaag al grote projecten in uitvoering zijn.  

Dit is een goede gelegenheid om terug te blikken op de afgelopen dertig jaar en op het werk van een dynamische generatie en even halt te houden om een vorm van evaluatie te starten.

Twee panelgesprekken brengen spelers van de afgelopen dertig jaar samen die aan de hand van foto's uit de tentoonstelling reflecties en commentaren zullen geven over de transformatie van Antwerpen en daarna met mekaar en het publiek in gesprek zullen treden.

PROGRAMMA

  • 13u30: Ontvangst bij koffie
  • 14u00: PANELGESPREK 1:  "Fotografie en verandering van de stad: terugblik van/op een generatie". Met onder meer Tom Broes (o.v.), Johan De Vos, Frits Gierstberg, André Loeckx, Bruno Notteboom, Marc Steculorum, Luk Vanmaele.
  • 16u30: Koffiepauze
  • 17u00: PANELGESPREK 2: "Stedelijke transformatie en dynamische ontwikkeling: een begin van evaluatie". Met onder meer Hardwin De Wever (o.v.), Christian Rapp, Katlijn Van der Veken, Philippe Van Wesenbeeck, Peter Vermeulen, Griet Geerinck
  • 19u30: Afsluitend woord

Schrijf je in door te mailen naar deafgelegdeweg1993.2023@gmail.com

Meer info