Mapping Kinshasa

In het kader van de tentoonstelling “Afropolis. Stadt, Medien, Kunst” (curatoren: Kerstin Pinther, Christian Hanussek, Larissa Förster) werd Johan Lagae uitgenodigd om een bijdrage te leveren over de stedelijke ontwikkeling van Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo.

Tijdens het academiejaar 2010-2011 werkten studenten in een Bijzonder Vraagstuk o.l.v. Johan Lagae, Luce Beeckmans en Guy Châtel aan een presentatie getiteld ‘Mapping Kinshasa’, die tijdens de zomer van 2010 werd verfijnd i.s.m. drie studenten (Daan De Vree, Sam Lanckriet en Loïc de Bethune). In een reeks van zeven panelen wordt de stedelijke vorm van Kinshasa ontleed als een ‘palimpsest’ en een ‘patchwork’. Zes cruciale stedelijke structuren organiseren het verhaal van de ruimtelijke ontwikkeling: monumentale assen / spoorweg / ”zone neutre” / Avenue Kasa Vubu / Geplande (nieuwe) wijken / Rond Point Victoire. De tentoonstelling reisde na afloop ook nog naar andere plaatsen in Duitsland en Afrika.

Project info

Onderzoeksgroep: Architectuurtheorie en -geschiedenis
Looptijd: van 10-12-2010 t.e.m. 13-03-2011
Onderzoekers: Johan Lagae, Luce Beeckmans, Guy Châtel i.s.m. studenten: Nele De Raedt, Maarten De Pestel, Loïc De Bethune, Kim De Raedt, Sam Lanckriet, Celine Fénaux, Arthur Van Cauwenberge, Sietse Van Doorslaer, Adrian Verhoijsen, Daan De Vree en Marie Vanderghote.

Gerelateerde inhoud