Fotonica

Download onze brochure ↓

Waarom fotonica?

Je staat er misschien niet bij stil, maar fotonica is alomtegenwoordig in ons dagelijks leven. Of het nu gaat over zonnecellen, internet, mobiele telefonie, LED-verlichting, lasers in productiesystemen of in de chirurgie of over biosensoren, telkens speelt fotonica een belangrijke rol. Sinds 2006 biedt de Universiteit Gent samen met de VUB een Engelstalig masterprogramma aan in het domein van de fotonica: de European Master of Science in Photonics waarbij ook de raakvlakken met elektronica, informatietechnologie en toegepaste natuurkunde ruim aan bod komen.  

Eva

 

Jobprofielen

Onze fotonica-ingenieurs komen terecht in een diverse waaier van bedrijven, zowel in binnenland als buitenland. Daar staan ze in voor de ontwikkeling van uitdagende nieuwe producten in telecom, healthcare, sensing, energie, … en groeien ze later vaak door naar leidinggevende functies. Er is ook een heel ecosysteem van fotonica-spinoffs in het Gentse, waar toponderzoek van onze universiteit gevaloriseerd wordt.

job

Veel van onze alumni (40%) stromen eerst door naar een doctoraat, alvorens op de arbeidsmarkt terecht te komen. Op die manier doe je enorm veel ervaring op, waar je de rest van je loopbaan gebruik van kan maken. Bij een doctoraat wordt toponderzoek verricht in een vaak zeer internationaal team, wat bijzonder verrijkend is voor je persoonlijke ontwikkeling en de opbouw van je professioneel netwerk.

Als een voorbeeld van de infrastructuur en het onderzoek waar je mee in contact kan komen tijdens je opleiding en/of je doctoraat, geeft onderstaand filmpje wat meer uitleg over silicon photonics, i.e. het gebruik van silicium nanotechnologie om fotonische chips te make voor diverse toepassingen

Instroom en structuur van de opleiding

Studenten met een Bachelor of Science in de Toegepaste Natuurkunde of een Bachelor of Science in de Elektrotechniek hebben rechtstreekse toegang tot deze master.

Studenten met een diploma Master of Science in de Industriële Wetenschappen kunnen instromen via een aangepast Brugprogramma (eveneens 120 ECTS waarbij enkele bachelorvakken uit de richting Burgerlijk Ingenieur zijn in opgenomen).

 schema

 

Belangrijk om op te merken is dat studenten tijdens hun opleiding ook verbredende modules kunnen kiezen in diverse clusters:

  • Elektrotechniek en ICT
  • Natuurkunde en materiaalkunde
  • Life sciences
  • Operationeel beheer

Typisch voor onze opleiding is ook een heel grote vrijheid aan keuzevakken, en een uitgebreid netwerk aan internationale contacten voor b.v. buitenlandse stages en afstudeerwerken.

Meer info over de vakken van onze opleiding is te vinden hier: https://studiegids.ugent.be/2019/NL/FACULTY/E/MABA/EMEUPH/EMEUPH.html

Getuigenissen van alumni

Jef       Maria

Meer info & contact

Contacteer gerust de voorzitter van de opleidingscommissie, prof. (via MS Teams of via email op ) , of de volgende studenten of alumni

 

Virtual Tour

De presentatie die gegeven werd op vrijdag 8 mei kan u HIER downloaden en hieronder kan u de opname van de Virtual Tour terugvinden: