Prof. dr. Lieselot Danneels

Prentje Lieselot DanneelsContactgegevens / onderzoeksdisciplines / publicaties

 
Vraag & antwoord

Welk verborgen talent heb je?

Ik heb een groot oog voor detail. Staat er ergens een typfout of is de uitlijning in een presentatie verkeerd, dan springt mij dat meteen in het oog. Gelukkig gebruik ik het niet enkel om de taalpurist uit te hangen, maar ook om die ene vogel in de verte op te merken of een bijzondere voordeur in een verder ietwat saaie straat. Misschien klinkt een oog voor verwondering wel nog iets beter, positiever, dan dat oog voor het ene – vaak verkeerde – detail.

Waar gaat jouw onderzoek over?

Mijn onderzoek gaat over digitale transformatie in de overheid: hoe kan digitale technologie de manier van werken niet alleen verbeteren, maar ook grondig veranderen? Hoe kan de overheid eruit zien in het digitale tijdperk, en hoe kan ze die visie voor de toekomst realiseren?

Vanwaar de interesse in dat onderwerp?

Mijn interesse in het onderwerp is langzaamaan gegroeid. Ik heb een opleiding gevolgd die eerder gericht is op de privésector, en tijdens mijn eerste job als consultant hielp ik vooral risico’s identificeren en vermijden. Ergens onderweg is dat veranderd, weg van privésector en risico’s naar een focus op de overheid en op nieuwe mogelijkheden door technologie. Ik geloof dat dat vooral komt door interessante ontmoetingen, maar die moeten toch ook iets aangewakkerd hebben wat al eerder in mij aanwezig was: een drang naar innovatie, creativiteit, relevantie.

Waarom is jouw onderzoek maatschappelijk relevant?

We gebruiken allemaal dagelijks technologie. We vinden het maar normaal dat we altijd en overal betalingen kunnen doen, kunnen shoppen, taxi’s kunnen boeken, films kunnen kijken… We verwachten zo’n dienstverlening niet alleen van bedrijven, ook van overheden. Maar digitale diensten ontwerpen die voldoen aan de verwachtingen van burgers en bedrijven en digitale technologieën ten volle gebruiken voor nieuwe opportuniteiten is niet waar overheden voor gebouwd zijn. Onderzoek kan ons leren hoe de overheid hier best mee omgaat.

Wat hoop je nog te bereiken binnen jouw academische carrière?

Ik hoop om het algemene publiek te kunnen bijbrengen dat (digitale) innovatie en overheid wel degelijk kunnen samengaan. Ik hoop om aan (toekomstige) overheidsmanagers bij te brengen hoe ze dit kunnen realiseren. Om dat te kunnen doen hoop ik hier cutting-edge onderzoek naar te kunnen blijven voeren, en mensen rondom mij te kunnen motiveren om hiertoe bij te dragen.

Wat is het eerste wat je doet wanneer er onverwacht een gaatje vrijkomt in je agenda?

Helaas komen er niet zo vaak onverwacht gaatjes vrij, daarom boek ik bewust elke week een uurtje yoga in. Komt er toch eens wat tijd vrij, dan probeer ik eens los te koppelen van het werk door een koffie te halen met een collega of een wandeling te maken met een podcast. Vaak is het net tijdens of vlak na zulke momenten dat ik de beste ideeën krijg. Al gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat ik het moment wellicht aan mij voorbij laat gaan door toch maar te antwoorden op die net binnengekomen e-mail of die interessante paper op mijn lijstje eindelijk te lezen.