Prof. dr. Claire Dupont

Prof. dr. Claire DupontContactgegevens / onderzoeksdisciplines / publicaties

 
Vraag & antwoord

Welk verborgen talent heb je?

Ik kan breien!

Waar gaat jouw onderzoek over?

Mijn onderzoek gaat over het beleid, de politiek en het bestuur van de transitie naar duurzaamheid en klimaatneutraliteit in Europa. Ik ben geïnteresseerd in hoe en waarom de EU en haar lidstaten bepaalde beleidsmaatregelen voor duurzaamheid nemen en andere niet. Ik onderzoek de mate waarin klimaatverandering en duurzaamheid worden geïntegreerd in het beleid en de verschillende sectoren om effectief te kunnen reageren op de schaal en reikwijdte van de duurzaamheidsuitdaging.

Vanwaar de interesse in dat onderwerp?

Ik heb altijd ontzag gehad voor de natuurlijke wereld en hoe die in al onze behoeften voorziet, en ik heb altijd met ontzetting vastgesteld hoe de menselijke activiteit een negatieve invloed heeft op het milieu waarvan wij afhankelijk zijn. Ik beschouw het als een dringende verantwoordelijkheid om kennis bij te dragen en er zo voor te zorgen dat we de transitie naar klimaatneutraliteit zo snel, zo eerlijk en zo efficiënt mogelijk kunnen sturen.

Waarom is jouw onderzoek maatschappelijk relevant?

Als we onze samenlevingen niet kunnen omvormen tot duurzame samenlevingen, zullen we er allemaal onder lijden. 

Hoe zouden je collega’s je omschrijven?

Ik hoop dat ze me ‘vriendelijk’ noemen.  

Wat hoop je nog te bereiken binnen jouw academische carrière?

Ik wil met mijn werk een verschil te maken in de maatschappij.

Als ik studenten kan helpen om kennis, analytische en kritische vaardigheden te ontwikkelen en zo bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, zou dat een grote prestatie zijn. Met mijn onderzoek wil ik bijdragen aan maatschappelijke en bestuurlijke debatten rond de transitie naar duurzaamheid, en ik probeer zoveel mogelijk contact te hebben met maatschappelijke en bestuurlijke actoren (ik ben bijvoorbeeld lid van het Wetenschappelijk Comité van het Europees Milieuagentschap, dat een belangrijke kennisorganisatie is binnen de  beleidsvorming van de EU). Ik hoop dat ik een kleine bijdrage kan leveren aan een betere wereld!

Wat is het eerste wat je doet wanneer er onverwacht een gaatje vrijkomt in je agenda?

Ik heb nauwelijks tijd om e-mails te lezen en te beantwoorden. Als ik ooit onverwacht wat vrije tijd heb (gebeurt dat echt?!), dan probeer ik mijn e-mailachterstand weg te werken, en probeer ik één of twee artikelen te lezen die op mijn steeds langer wordende ‘te lezen’-lijst staan.

Hoe vind je het om in België te wonen?

Toen ik naar Brussel verhuisde, had ik moeite om te wennen aan het feit dat mensen hier niet met elkaar praten. In Ierland babbelen we meer met elkaar, zelfs in de steden en zelfs als we volslagen vreemden voor mekaar zijn. Ik zal nooit die keer vergeten, toen ik pas in Brussel woonde en met iemand aan de tramhalte stond. Zoals gebruikelijk in Ierland, glimlachte ik en zei ik hallo. De andere persoon keek me aan alsof ik gek was, en toen we in de tram stapten, ging hij zo ver mogelijk bij me vandaan zitten!

Ik woon sinds 2017 in Gent, en ik hou echt van deze stad. Ik ben nu gewend geraakt aan het leven in België. Mijn Frans en Nederlands zijn allebei goed genoeg om grapjes te begrijpen en ik geniet van de Belgische/Vlaamse humor. Ik heb ook geleerd dat bij een Belg thuis uitgenodigd worden, de grootste eer is die ik kan krijgen!