Prof. dr. Marleen Easton

Prof. dr. Marleen EastonContactgegevens / onderzoeksdisciplines / publicaties

Persoonlijke website

 
Vraag & antwoord

Waar gaat jouw onderzoek over?

Ik doe sinds 1994 onderzoek op het veiligheidsdomein (www.gaps-ugent.be). Momenteel richt ik mij op drie speerpunten. Een eerste is de onderlinge verhouding/samenwerking tussen een diversiteit aan veiligheidsactoren (gaande van bedrijven, middenveld, douane, inspectiediensten, politie, burgers …). Een tweede speerpunt is mijn aandacht voor de rol van technologie en innovatie in het voorzien van veiligheid in onze gedigitaliseerde samenleving. Dat uit zich ook in mijn maatschappelijk engagement via het Innovation Center for Security (www.iungos.be). Een derde speerpunt is een meer transversaal thema waarin ik op basis van mijn onderzoek de afgelopen jaren de verhouding bekijk tussen wetenschap, beleid en praktijk.

Waarom is jouw onderzoek maatschappelijk relevant?

Veiligheid, in de brede betekenis van het woord, is voor elk van ons belangrijk. Het is een basisbehoefte om een kwalitatief leven te kunnen uitbouwen.

Vanwaar de interesse in dat onderwerp?

Het is eerder toevallig gegroeid. Als nieuwsgierige studente sociologie aan de VUB slaagde ik erin een organisatiesociologische analyse uit te voeren van de Rijkswacht, destijds een gesloten bastion voor buitenstaanders. Ik ontdekte een erg boeiende wereld waarover ik verder onderzoek wilde doen. Als eindejaarsstudente slaagde ik er toen in een FWO mandaat in de wacht te slepen, ik kon meteen aan de slag en zo is de bal aan het rollen gegaan. Ik heb in mijn loopbaan enorm veel inspirerende academici én praktijkmensen mogen ontmoeten die mijn passie voor het brede veiligheidsdomein tot op vandaag blijven voeden.

Welk verborgen talent heb je?

Het schijnt dat ik goed kan koken.

Hoe zouden collega’s jou omschrijven?

Geen idee eigenlijk …

Wat hoop je nog te bereiken binnen jouw academische carrière?

Ik wil graag blijvend onderzoek doen dat ik interessant vind en dat maatschappelijk relevant is. Daarbij wil ik graag werken met mensen die mij inspireren en waarmee ik graag in team werk. Daarnaast wil ik nog zoveel mogelijk studenten begeleiden in hun masteropleiding en in het behalen van een doctoraat omdat dit soort begeleiding mij erg veel voldoening geeft.

Wat is het eerste wat je doet wanneer er onverwacht een gaatje vrijkomt in je agenda?

Even offline gaan omdat dit me inspiratie geeft en mijn creativiteit stimuleert. Of een rondje lopen … Helpt ook altijd.