Dr. Dmytro Panchuk

Dmytro PanchuContactgegevens / onderzoeksdisciplines / publicaties

 
Vraag & antwoord

Waar gaat jouw onderzoek over?

Mijn onderzoek ligt op het snijvlak van Europees bestuur, democratisering en autoritarisme in de publieke opinie. Het omvat publicaties op het gebied van EU sectorale samenwerking via Twinning en bevordering van democratie in Oost-Europa. Op dit moment onderzoek ik door middel van enquêtes en experimenten hoe waarden, identiteiten en verschillende bedreigingen de socio-politieke voorkeuren bepalen van Europeanen uit de EU en haar buurlanden.

Vanwaar de interesse in dat onderwerp?

Ik vraag me vaak af hoe kwetsbaar democratie en vrijheid zijn, en hoe gemakkelijk ze ten prooi vallen aan publieke stemmingswisselingen door crisissen en onverantwoordelijke politici. Het dieper begrijpen van sommige van deze dynamieken is wat mij motiveert voor mijn onderzoek.

Waarom is jouw onderzoek maatschappelijk relevant?

Omdat de wereld op dit moment door ongekende crisissen gaat (hybride oorlogsvoering, desinformatie, klimaatverandering, de covid-19 pandemie en andere). Deze hebben gevolgen voor het Europees bestuur en de democratie, ook via de publieke opinie. Zo draagt mijn onderzoek bij aan een beter begrip bij burgers en beleidsmakers over de impact van deze verschillende uitdagingen op onze samenlevingen.

Wat hoop je nog te bereiken binnen jouw academische carrière?

Een beleidsrelevante bijdrage leveren aan mijn onderzoeksgebied, een onderwijsaanpak ontwikkelen om de kennis, het kritisch denken en het karakter van mijn studenten te stimuleren.

Welk verborgen talent heb je?

Ik repareer graag dingen: fietsen, telefoons, computers, meubelen, enz.

Wat is het eerste wat je doet wanneer er onverwacht een gaatje vrijkomt in je agenda?

Gaan wandelen of met iemand (offline) babbelen.