Prof. dr. Bram Verschuere

Prof. dr. Bram VerschuereContactgegevens / onderzoeksdisciplines / publicaties

 
Vraag & antwoord

Waar gaat jouw onderzoek over?

In essentie ben ik steeds meer geïnteresseerd in hoe onze democratie functioneert: hoe kunnen overheden burgers betrekken bij hun beleid en dienstverlening (participatie en coproductie)? Moeten we beleid alleen aan verkozen politici overlaten, of is daar ook een belangrijke rol weggelegd voor het maatschappelijk middenveld? Kunnen de markt en/of het maatschappelijk middenveld publieke diensten leveren?

Waarom is jouw onderzoek maatschappelijk relevant?

We horen soms dat de democratie onder druk staat, en dat overheden aan vertrouwen verliezen. Ik weet niet of dat zo is, maar in ieder geval verandert (onze kijk op) de democratie. Het is belangrijk dat we een correct beeld hebben van die veranderende democratie, vooral ook om ze sterk te houden. Onderzoek kan op dat vlak belangrijke beleidsrelevante inzichten opleveren, en (al is dat vaak moeilijk): hopelijk ook wat richting geven in het maatschappelijk debat.

Hoe zouden collega’s jou omschrijven?

Ik hoop: recht door zee, gedreven, correct, mild. Dat is toch mijn streven. Op mindere dagen is het zaak van te vermijden dat dat overslaat in: te drammerig, te eisend, te sturend, te beoordelend.

Wat hoop je nog te bereiken binnen jouw academische carrière?

Ik ben op een punt gekomen dat ik mij steeds minder aantrek van de ratrace naar publicaties en fondsen. Dat gezegd zijnde: ik kan mij dat ook steeds meer permitteren. Ook dat gezegd zijnde: ik blijf supergemotiveerd om relevant onderzoek te blijven doen, en ik weet ondertussen dat als dat van voldoende kwaliteit is, die publicaties en fondsen wel volgen. Ik heb dus geen concrete doelen, behalve: blijven streven naar relevantie, dan komt de impact vanzelf.

Wat is het eerste wat je doet wanneer er onverwacht een gaatje vrijkomt in je agenda?

Sporten! Een gezonde geest in een gezond lichaam. Met het klimmen der jaren heb ik geleerd dat je zoveel beter functioneert, op alle vlakken, als de conditie goed is. Dat gezegd zijnde heb ik tot nu toe het geluk gehad van geen noemenswaardige gezondheidsproblemen te moeten ervaren. Indien het wat passiever mag: niet-vakgebied gerelateerde non-fictie lezen.