Dienstverlening

De Endodontologie is het onderdeel van de tandheelkunde dat zich bezig houdt met aandoeningen van de tandpulpa (de weke weefsels, oa zenuwweefsel, in het binnenste van de tand). De tandheelkundige zorg omvat de diagnostiek, preventie en behandeling van ontstekingen en pijn in de tanden en kiezen die uitgaan van de pulpa, inclusief tandletsel.

Endodontische behandeling (wortelkanaalbehandeling) 

Tandbederf (cariës), maar ook een slag of stoot tegen de tand, een diepe vulling, een barst of breuk in de kroon, kunnen schade berokkenen aan de tandzenuw of pulpa. Als gevolg daarvan kan het pulpaweefsel ontsteken (pulpitis) en (hevige) tandpijn veroorzaken, of kan de pulpa afsterven (necrose), wat vaak onopgemerkt gebeurt. Het met bacteriën besmette wortelkanaal zal uiteindelijk een ontsteking veroorzaken aan de worteltop in het kaakbot. Daaruit kan later een abces of cyste ontstaan.

Behandeling

Zowel in het geval van ontstoken pulpaweefsel (pulpitis) als bij afsterven van de tandzenuw (necrose) is een wortelkanaalbehandeling (endodontische behandeling) aangewezen. Tijdens die behandeling worden de wortelkanalen ontdaan van alle inhoud, zuiver gemaakt en ontsmet, en wordt er aan de kanalen vorm gegeven. Nadien worden ze hermetisch afgesloten. Op die manier wordt ontsteking en infectie weggenomen en kan de tand weer pijnloos functioneren.

Tanden vooraan in de mond hebben meestal één, soms twee wortelkanalen. De achterste kiezen hebben er meestal drie en vaak ook vier. Doordat ze meer kanalen hebben, ingewikkelder zijn van structuur, en zeer fijn en moeilijker bereikbaar zijn, is een wortelkanaalbehandeling van de achterste kiezen een tijdrovende bezigheid die vaak in twee sessies wordt uitgevoerd. Daarbij wordt alles extra ontsmet door tussentijds een desinfecterende pasta in de kanalen te plaatsen.

Herbehandeling

Soms gebeurt het dat een tand die al een wortelkanaalbehandeling kreeg, problemen veroorzaakt door achtergebleven bacteriën of herinfectie. In dat geval kan hetopnieuw behandelen van de wortelkanalen (herbehandeling) een oplossing bieden. De oude wortelkanaalvulling wordt verwijderd, waarna de besmette wortels grondig ontsmet worden. Het verdere verloop van de behandeling is identiek aan de gewone behandeling.

Gerelateerde inhoud