LECR, laboratorium voor Experimenteel Kankeronderzoek

Het Laboratorium voor Experimenteel Kankeronderzoek (LECR) maakt deel uit van het Cancer Research Institute Ghent (CRIG) , een gezamenlijk initiatief ter bevordering van kankeronderzoek tussen de Universiteit Gent, het Universitair Ziekenhuis Gent en het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie).

Het LECR zet zijn middelen in om de communicatieve determinanten tussen kankercellen en hun gastheerweefsel te begrijpen. Het in kaart brengen van interacties tussen tumor en omgeving zal leiden tot de identificatie van met ziekte- of therapiegeassocieerde biomarkers en tot nieuwe therapeutische doelen.

Naast onderzoek wordt het LECR ook ingezet voor training en onderwijs: LECR is betrokken bij educatieve programma's van de UGent en internationale opleidingen, en is een uitstekend oefenterrein voor PhD's en postdocs.  

Diensten

LECR staat externe onderzoekers toe om gebruik te maken van onderstaande diensten. In mindere mate voert het LECR deze diensten uit voor externen.

EV-isolatie van biologische vloeistoffen

LECR biedt een reeks van technologieën aan om extracellulaire vesikels (EV) te isoleren en te typeren. Dit kan vanuit een hele reeks complexe biologische vloeistoffen zoals onder andere bloed, urine en celkweekmedia. De methoden voorzien voor isolatie zijn grootte-uitsluitingschromatografie, robot-ondersteunde dichtheidsgradiënt en ultracentrifugatie. Voor de karakterisatie van de EV's voorziet men nanodeeltjes tracking (NTA).

 

EV-TRACK

Extracellulaire vesikels (EV) -onderzoek moet transparant gerapporteerd worden om zo de interpretatie en replicatie van experimenten te vergemakkelijken. Hiervoor werd EV-TRACK (Engelstalige website) ontwikkeld: een crowdsourcing kennisbank dat EV-biologie en -methodologie centraliseert met als doel auteurs, recensenten, redacteuren en financiers te stimuleren om experimentele richtlijnen in de praktijk te brengen.

 

Monitoring van cellulaire activiteiten

LECR ondersteunt een breed scala aan celgebaseerde testen en heeft expertise met zowel primaire cellen als cellijnen. Kinetische informatie met behulp van op afbeeldingen of impedantie-gebaseerde technologieën (Incucyte® ZOOM of xCELLigence®) kan worden gecombineerd met eindpuntanalyse inclusief metabolisch testen, morfologische beoordelingen, secretoomanalyse.

 

Diermodellen

Het gebruik van menselijk kankerweefsel of cellijnen gekweekt als xenotransplantaten in immunodeficiënte muizen is een standaardtest voor het evalueren van technieken voor kankerbeheer. LECR is ervaren in een grote verscheidenheid aan orthotopische en metastatische tumormodellen bij immunodeficiënte en immunocompetente gastheren. De primaire beeldvormingsmodaliteit is gebaseerd op luciferase, maar kan worden uitgebreid tot echografie, MRI, PET en CT-beeldvorming.

 

Contact

09 332 30 77