Diermodellen om metastase te bestuderen

Orthotopische muismodellen

Orthotopische tumormodellen worden beschouwd als meer klinisch relevante en beter voorspellende modellen voor de werkzaamheid van geneesmiddelen dan standaard subcutane modellen. Doordat tumorcellen rechtstreeks in het orgaan van oorsprong worden geïmplanteerd, geven deze tumoren de oorspronkelijke situatie (zoals bijvoorbeeld de micro-omgeving) veel beter weer dan subcutane tumormodellen met xenotransplantaat. De combinatie van met Luciferase-gen getransfecteerde kankercellen samen met orthotopische implantatie van deze cellen maakt niet-invasieve visualisatie en kwantificering van zowel primaire tumorgroei als metastasen mogelijk. Modellen die bij LECR beschikbaar zijn, zijn colorectaal (caecale injectie) en borst- (borstvetpad), intraperitoneale en intracardiale modellen.

 

ReferentieTommelein J. et al., Radiotherapy-activated cancer-associated fibroblasts promote tumor progression through paracrine IGF-1R activation. Cancer Research, in press (I.F. 2016 = 9.122 )

PDX-muismodellen

Patiënt-afgeleide xenotransplantaten (PDX's) worden bereid door directe implantatie van patiënt-afgeleide tumorfragmenten of celsuspensie orthotopisch of ectopisch (in het algemeen subcutaan) in muizen met een verzwakt immuunsysteem. PDX recapituleert getrouw de biologie van menselijke tumoren.

CAM-modellen

Het kippenembryo wordt omgeven door het chorioallantoïsmembraan (CAM), een sterk gevasculariseerd extra-embryonaal membraan dat kan worden gebruikt om menselijke cellen te enten. Wanneer ze zijn geënt op CAM, zijn tumorcellen in staat de vorming van nieuwe bloedvaten te stimuleren en hun bloedtoevoer te verkrijgen. Het kippenembryo is van nature immuno-incompetent, en laat dus gemakkelijk xenotransplantaten van zoogdiercellen toe. De procedures zijn relatief eenvoudig, met korte experimenteertijden en lage kosten. Het gebruik van dit alternatieve diermodel past in het 3R-concept van "reduce, reuse, recycle" (verminderen, hergebruiken, recycleren).

 

Reference: Sys G. et al., Tumor grafts derived from sarcoma patients retain tumor morphology, viability, and invasion potential and indicate disease outcomes in the chick chorioallantoic membrane model, Cancer Letters, 326, 69-78, 2012.

Video derived from JOVE

Lichtgevende monitoring in vitro/in vivo

IVIS Lumina systeem LECR

Het IVIS Lumina II-systeem omvat een gevoelige diepgekoelde CCD-camera, een lichtdichte beeldkamer, gasanesthesie, een temperatuurgecontroleerde fase en software voor beeldanalyse. Dit systeem maakt niet-invasieve visualisatie en kwantificatie van een fluorescerend of bioluminescent signaal van een levend dier mogelijk. Het kan ook worden gebruikt om ex vivo en in vitro monsters te visualiseren. Voor in vitro luminescente analyse van microtiterplaten, indien uniform verdeeld, is onze plaatlezer (ParadigmTM) wellicht beter geschikt.

 

Referentie: Feys L, et al., Quantitative and Functional Requirements for Bioluminescent Cancer Models. In Vivo. 2016;30(1):1–11.