Beeldvorming-geassisteerde ontwikkeling van neurale organoïden

Beeldvorming-geassisteerde ontwikkeling van neurale organoïden gericht op neurologische ontwikkelingsstoornissen  IMAGIBRAINDD project

Neurologische ontwikkelingsstoornissen (NDD's) treffen 2-5% van de kinderen wereldwijd. In dit interdisciplinaire project werken we samen met prof. S. Vergult en stellen we een innovatieve pijplijn voor om NDD's te bestuderen met behulp van door mensen geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSC) -afgeleide hersenorganoïden met speciale live FLIM-microscopie met meerdere parameters met hoge resolutie.

Met behulp van genetische manipulatie van iPSC's met het FOXG1-syndroom zullen we 3D neurale organoïden produceren, die ons belangrijke informatie verschaffen over de ontwikkeling van ziekten in vroege stadia. Deze organoïden zullen worden onderworpen aan state-of-the-art analyse met chemische en nanosensoren die de oxygenatie van levend weefsel, het celmetabolisme, de proliferatie en de Ca2+-dynamiek op een niet-destructieve manier meten, compatibel met stroomafwaartse scRNA-seq, op elektroden gebaseerde en andere analyses. . Ons project zal helpen om de etiologie van het FOXG1-syndroom te ontrafelen en zal naar verwachting ons begrip van de ontwikkeling van het menselijk brein verbeteren. Bovendien zal dit project de weg vrijmaken voor toekomstige interdisciplinaire projecten op het gebied van tissue engineering en therapieontwikkeling voor NDD's.

Vragen?

  • Ruslan Dmitriev, professor/diensthoofd

+32 9 332 51 33