Weefselengineering en Biomaterialen Onderzoeksgroep

Onze voornaamste focus is om de rol van het celmetabolisme te begrijpen in de regulatie van de balans tussen de beslissingen over het lot van cellen in gezondheid en ziekte, in een 3D-context. We maken gebruik van 3D-weefselmodellen (sferoïden, organoïden en bioprints), geavanceerde biosensoren en multi-parameter fluorescentie levenslange beeldvormingsmicroscopie (FLIM).

Door dit te doen, streven we ernaar de algemene uitdagingen van microscopie-ondersteunde weefselmanipulatie aan te pakken, de meest geschikte matrices te kiezen en fysiologisch relevante 'tissue-on-a-chip'-platforms te produceren die de behoefte aan dierproeven minimaliseren.

We ontwikkelen en combineren innovatieve op biosensoren gebaseerde benaderingen om stamcelnichemetabolisme en oxygenatie in intestinale en neurale organoïden, botvoorlopercellen en tumorsferoïden, en gerelateerde microweefselmodellen ex vivo en in vivo te visualiseren.

Onze groep biedt ook dienstverlening, toegang en expertise in elementaire cel- en weefselmanipulatie en hypoxieonderzoek: celkweek van zoogdieren, bioprinting en fluorescentiemicroscopieën met levende cellen met meerdere parameters, waaronder FLIM.

Onderzoekslijnen

Binnen deze onderzoeksgroep richten we ons op volgende onderzoekslijnen:

Samenwerkingen

Wij zijn deel van GGIGCRIG MIspheroIDGATE, GLiM en werken samen met:

 

Publicaties (in het Engels)