Expert lab over grensoverschrijdende betekening en bewijsvoering

(23-10-2023)

Op vrijdag 20 oktober 2023 organiseerde prof. dr. Wannes Vandenbussche samen met prof. dr. Cedric Vanleenhove een expert lab over de grote uitdagingen en praktische knelpunten die verband houden met de grensoverschrijdende betekening en bewijsvoering.

Tijdens het lab werd onder meer worden ingegaan op:

  • Praktische problemen die verband houden met beide EU-verordeningen, zoals:

·wat te doen indien er na het verstrijken van de termijn van één maand na de bevestiging van ontvangst van het stuk nog geen nieuws is van de ontvangende instantie?
·kan een verzender uit een andere EU-lidstaat een elektronische betekening doen in België?
·kan de Bewijsverordening gebruikt worden om bewijs te verkrijgen met het oog op een arbitrale procedure?

  • Delicate vraagstukken die rijzen wanneer de EU-verordeningen niet van toepassing zijn, zoals:

·kan een Belgische rechter een online getuigenverhoor bevelen en afnemen van een persoon die zich een derde land bevindt zonder tussenkomst van een rechtbank in dat land?
·kan een Zwitserse bank zich beroepen op zijn bankgeheim als wettige reden om geen gevolg te geven aan een Belgisch bevel tot overlegging van stukken?
·mag een stuk na verloop van tijd geacht worden te zijn betekend wanneer een partij, ondanks de toepassing van het Haags Betekeningsverdrag, nooit een ontvangstbevestiging of bevestiging van een buitenlandse autoriteit heeft ontvangen?
·belet de Algemene Verordening Gegevensbescherming een Belgische onderneming om mee te werken aan een Amerikaans discovery-bevel wanneer er persoonsgegevens betrokken zijn?


Het panel bestond uit een mix van academici en practici: Karolien Emmerechts (advocaat, wetenschappelijk medewerker VUB), Patrick Gielen (gerechtsdeurwaarder), Kim Swerts (advocaat), Ilse Couwenberg (raadsheer bij het Hof van Cassatie), Lotte Vanfraechem (advocaat) en Jachin Van Doninck (docent VUB, advocaat)