Workshop over de toekomst van het gerechtsgebouw

(29-04-2024)

Op woensdag 10 april 2024 organiseerde het Instituut voor Procesrecht een interdisciplinaire workshop over de toekomst van het gerechtsgebouw.

Volgens de beschikbare cijfers maakt de FOD Justitie momenteel gebruik van 225 gerechtsgebouwen en daarmee gelijkgestelde onroerende goederen (zoals archieven, opslagruimtes en parkeergelegenheden). Hoewel er sinds 2016 al een vermindering van 92 gebouwen is doorgevoerd, is dat aantal nog steeds aanzienlijk hoger dan de ons omringende landen (rekening houdend met het aantal inwoners van ons land). Een grondige reflectie dringt zich dus op.

Deze workshop vormde daartoe een eerste stap, met presentaties voor een select gezelschap van twee studenten die hun masterproef over dit thema voorbereiden:

- Pharaïlde Jansseune (student in de Master Rechten) over “de toekomst van het gerechtsgebouw vanuit juridisch perspectief: nood aan hervorming.
- Saul Meynckens (student in de Master of Science in de ingenieurswetenschappen: architectuur) over “hoe kan je justitie vormgeven”