Tom Pacqué

Waar kun je aan de slag met een diploma Rechten? UGent-alumnus Tom Pacqué, Bedrijfsjurist bij Jan De Nul NV licht de jobmogelijkheden toe en geeft tips aan studiekiezers.

Bedrijfsjurist bij Jan De Nul NV

Rechten 2011 - 2016

Tom Pacqué - Bedrijfsjurist bij Jan De Nul NVBij Jan De Nul NV (bouwbedrijf en baggeraar, n.v.d.r.) is het van belang dat de juristen generalisten zijn, met één echte specialisatie. Zelf houd ik me vooral bezig met de Belgische overheidsopdrachten en de civiele werken in Europa. Dat wil zeggen dat ik contracten ontvang die volledig moeten worden nagekeken. Daar maak ik risicoanalyses van, waarna ik kwalificaties schrijf die worden overgemaakt aan de klant. Daarna kunnen er onderhandelingen beginnen om het contract aan te passen, zodat er minder risico’s bij de firma liggen. Daarnaast is het de bedoeling dat ik als generalist ook baggercontracten, offshorecontracten, enz. kan nakijken en de directie kan inlichten over de risico’s in het contract.

Als bedrijfsjurist is het belangrijk dat je keuzes kan maken. Wij helpen mee beslissingen nemen over de contracten. Daarnaast is ook het menselijke aspect zeer belangrijk. Als jurist op een project moet je zeer goed kunnen samenwerken met de ingenieurs die het project opvolgen. Wij moeten op dezelfde golflengte zitten. Zo bekom je het beste resultaat.

"Als bedrijfsjurist is het belangrijk dat je keuzes kan maken. Wij helpen mee beslissingen nemen over de contracten."

De commerciële kant van het leven als bedrijfsjurist interesseert me enorm. Hier kun je van in het begin zelf je weg kiezen en belangrijke beslissingen nemen. Dat geeft je als jonge jurist een boost en daardoor wil je je bewijzen binnen de firma. Elk contract is ook anders. Daarbij komen er vaak ad hoc vragen binnen van projecten in uitvoering. De job is dus zeer gevarieerd en je moet tegen behoorlijk wat stress kunnen. Bepaalde dagen zijn zeer druk met deadlines die elkaar snel opvolgen. Het gebeurt ook dat je op zeer korte termijn verneemt dat je voor een periode naar het buitenland moet om onderhandelingen te voeren. Het is dus belangrijk flexibel te zijn.

Een job als bedrijfsjurist was niet waar ik aan dacht toen ik de opleiding Rechten aanvatte. Ik ontdekte de “rechtswereld” pas tijdens de laatste jaren van het secundair onderwijs door naar enkele lezingen over het recht te gaan en een assisenproces bij te wonen. Aangezien ik uit een technische richting kwam, was Rechten studeren bovendien geen evidente keuze. Veel mensen hebben het me trouwens afgeraden. Maar die tegenkanting gaf me net meer moed om door te zetten.

"Toen ik aan de studie begon, was het vanuit de overtuiging dat ik strafrecht advocaat zou worden, de “nieuwe Jef Vermassen” zeg maar. Maar algauw ontdekte ik dat het recht meer te bieden had. Zo raakte ik ook geboeid door het economische, financieel- en vennootschapsrecht, vakken waarop ik me tijdens de masterjaren heb gefocust."

Toen ik aan de studie begon, was het vanuit de overtuiging dat ik strafrecht advocaat zou worden, de “nieuwe Jef Vermassen” zeg maar. Maar algauw ontdekte ik dat het recht meer te bieden had. Zo raakte ik ook geboeid door het economische, financieel- en vennootschapsrecht, vakken waarop ik me tijdens de masterjaren heb gefocust. Ook heb ik verschillende stages gelopen. Zowel op advocatenkantoren als in de bedrijfswereld, onder meer hier bij Jan De Nul. Ik kan het iedereen aanraden. Je ziet er hoe het er aan toe gaat ‘in het echt’. Het zijn niet de clichés die je voorgeschoteld krijgt in allerlei populaire series zoals ‘Suits’.

"In mijn job krijg ik contracten van over heel de wereld. Door de wijze waarop je leert te analyseren tijdens je opleiding kun je ook dergelijke contracten nakijken, ook al heb je geen kennis van het recht van het land waar het om gaat. Maar je weet hoe er mee om te gaan, vanuit hetgeen je is meegegeven."

Het zijn die stages die uiteindelijk mijn latere beroepskeuze hebben beïnvloed. Want nadat ik afstudeerde kon ik na een stage van amper 8 maand in de advocatuur al aan de slag als bedrijfsjurist bij Jan De Nul NV. Het bedrijf had op dat moment nood aan een junior profiel en kende me omdat ik er stage had gelopen tijdens mijn opleiding.

In mijn job krijg ik contracten van over heel de wereld. Door de wijze waarop je leert te analyseren tijdens je opleiding kun je ook dergelijke contracten nakijken, ook al heb je geen kennis van het recht van het land waar het om gaat. Maar je weet hoe er mee om te gaan, vanuit hetgeen je is meegegeven. Ik noem een stuk “boerenverstand” dat je wordt bijgebracht tijdens je opleiding, wat van jou een betere jurist maakt.

Deze interviews werden afgenomen in het voorjaar van 2018 door Sophie Dewaele. Meer info en studieadvies via monitoraat.re@ugent.be.