Valérie Rogge

Waar kun je aan de slag met een diploma Rechten? UGent-alumna Valérie Rogge, Expert Insurance licht de jobmogelijkheden toe en geeft tips aan studiekiezers.

Expert Insurance

Rechten 1997 - 2002

Valérie Rogge - Expert InsuranceIk ben Expert Insurance, waarbij ik in het bijzonder verantwoordelijk ben voor de verkoop van levensverzekeringen binnen de regio Oost- en West-Vlaanderen. Aan het type producten dat ik verkoop is er veel fiscaliteit verbonden. Een VAPZ contract bijvoorbeeld is een fiscaal geoptimaliseerd product, waarbij je je klanten informeert over de voordelen van dit specifiek product en waarom dit voor hen een passende dienst kan zijn.

"Ik voel me om verschillende redenen goed in deze functie. Tijdens mijn vorige job had ik al een opleiding gevolgd rond pensioenrecht wat mij zin deed krijgen in de verzekeringswereld. Daarnaast ben ik graag met klanten bezig. En ook projectmatig werken ligt me enorm."

Ik voel me om verschillende redenen goed in deze functie. Tijdens mijn vorige job had ik al een opleiding gevolgd rond pensioenrecht wat mij zin deed krijgen in de verzekeringswereld. Daarnaast ben ik graag met klanten bezig. En ook projectmatig werken ligt me enorm. In zekere zin kun je een verkoop beschouwen als een project op maat waarbij je iets moet afleveren aan de klant. Al deze aspecten zie ik verenigd in de job die ik uitoefen, die bovendien ook nog eens heel gevarieerd is. Binnen sales ben je natuurlijk veel bezig met de analyse van je data. Maar op sommige dagen werk ik ook gewoon mijn administratie af of volg ik een opleiding. Uiteraard vind je me vaak op de baan wanneer ik bestaande en nieuwe klanten bezoek. Want voor mij is een dag geslaagd als ik complexe materie op een begrijpelijke wijze kan overbrengen naar de klant, want dan volgt de verkoop automatisch.

"Als ik iets binnenkrijg - een verhaal, een gegeven of een probleem - dan ga ik dat op een bepaalde wijze ontleden, geheel eigen aan een juridisch geschoold iemand. Noem het die typisch juridisch ‘analytische’ manier van de problemen te benaderen. Neem daarbij mijn management opleiding, dan ben ik ook nog eens iemand die de zaken ‘strategisch analytisch’ aanpakt."

Toen ik aan de opleiding Rechten begon had ik geen beroep voor ogen. Net daarom koos ik voor Rechten, omdat de opleiding zo ruim en breed was. Ik wist sowieso dat ik niets technisch juridisch wou doen, dat wil zeggen geen advocatuur en geen magistratuur. Na mijn studies kreeg ik van mijn ouders de mogelijkheid om nog van een bijkomende opleiding te proeven. Omdat ik eerder in een meer commerciële setting wou gaan heb ik een opleiding binnen Vlerick gevolgd om me te oriënteren. Want ook na mijn afstuderen stelde ik me vragen als: “Is het HR die me interesseert of is het eerder strategisch management? Of wil ik voor de sales gaan?” Die bijkomende opleiding had ik nodig om te weten welke richting ik uit wou. Mijn Rechten opleiding bleef uiteraard het brede fundament dat overigens ook mijn analytisch denken heeft aangescherpt.

Als ik iets binnenkrijg - een verhaal, een gegeven of een probleem - dan ga ik dat op een bepaalde wijze ontleden, geheel eigen aan een juridisch geschoold iemand. Noem het die typisch juridisch ‘analytische’ manier van de problemen te benaderen. Neem daarbij mijn management opleiding, dan ben ik ook nog eens iemand die de zaken ‘strategisch analytisch’ aanpakt.

Sommige van mijn medestudenten van destijds zullen wellicht niet verwonderd zijn dat ik in de verkoop ben gegaan (lacht). Ik was immers cursuspraeses als student, dus toen al zat ik in de verkoop en was ik graag met mensen bezig. In het derde jaar nam ik deel aan de VRG verkiezingen, die we wonnen. Maar ik vierde de overwinning net iets te lang want in dat ene jaar had ik wel tweede zit. Toch heb ik er geen spijt van want ik vind dat betrokken en sociaal geëngageerd zijn ook deel uitmaakt van je verzelfstandiging en volwassen worden. Dus combineer je studies met het studentenleven, het is een verrijking.

Getuigenissen van alumni waren er niet toen ik een studiekeuze moest maken. Het is een meerwaarde voor jongeren die nu moeten kiezen. Spreek ook mensen aan uit je netwerk en stel vragen. Hoe zie je de toekomst evolueren? Moeten we ons zorgen maken over de robotisering? Gaan er jobs verdwijnen en waar? Waar denk je dat er potentieel in zit? Ook dat kan helpen om je te oriënteren en een weloverwogen studiekeuze te maken.

Ik herinner me mijn eerste dag op de universiteit nog levendig. We zaten met meer dan duizend studenten in het auditorium, tot op de trappen zat het vol. Dat maakte behoorlijk wat indruk. Maar ook dat maakt deel uit van het parcours dat je aflegt naar volwassenheid. Het besef dat je zal moeten vechten voor je plaats in de maatschappij. In die zin vind ik een algemene brede opleiding zeer waardevol. Want wie weet op zijn achttiende wat hij of zij wil worden? Tenzij je een manueel beroep kiest. Dan ben je jaren tevoren al een stukje getraind op die vaardigheden. Maar als je kiest voor een intellectuele job weet je vaak nog niet waar je gaat landen.

Deze interviews werden afgenomen in het voorjaar van 2018 door Sophie Dewaele. Meer info en studieadvies via monitoraat.re@ugent.be.