Op kot in Gent?

Een goed uitgerust kot, waar je je thuis voelt, kan een grote bijdrage zijn aan je studies. De UGent heeft kamers, studio's en flats in eigen beheer en informeert je over de private kamermarkt.

Infosessie hoger onderwijs voor laatstejaars secundair en hun ouders

Gaan studeren brengt vaak veel vragen met zich mee. We bundelen alle informatie die je nodig hebt tijdens onze infomomenten.

Tijdens de algemene infosessies "Straks student aan de UGent" krijg je uitleg over studeren aan de Universiteit Gent, de studieaanpak, de flexibilisering, het leerkrediet, de studiekosten en huisvesting.

Aansluitend op de on campus infosessies, kan je ook een plaatsbezoek brengen aan onze homes. We geven je hieronder een kort overzicht van de verschillende infomomenten.

Wanneer begin ik met mijn zoektocht naar een kot?

Je kan je best vóór juni al inlezen en uitzoeken welke kotformule bij je past.

Zo kom je te weten of er in de panden, die je voorkeur wegdragen, bezoekdagen voorzien worden, individuele afspraken mogelijk zijn, er een selectieprocedure is ...

Zoek niet uitsluitend naar een kot dat naast de faculteit is gelegen maar eerder naar een wooneenheid die bij je karakter past en (brand)veilig is.

Wees er snel bij als je geïnteresseerd bent in een kot in een groter privaat complex of bij een hogeronderwijsinstelling.

Voor de huisvesting van de Universiteit en hogescholen vraag je best zo snel mogelijk een kot aan. Voor de homes van de Universiteit kan vanaf de eerste seconden van 1 maart. 

Je kan een kameraanvraag in de homes nog altijd gratis annuleren tot halverwege juni.

Private markt

Ook op de private markt kan je best op voorhand je interesse te kennen geven.

Weet dat de huidige kotstudenten pas tijdens de examenperiodes zullen ondervinden of ze het daaropvolgende jaar hun kot nog zullen nodig hebben. De verhuurders/eigenaars komen dus pas te weten hoeveel vrije wooneenheden ze hebben, nadat de huurders op de hoogte zijn van hun resultaten (midden juni of eind augustus). Uiteraard is er ook elk jaar extra (nieuw) aanbod, waardoor er ook al vóór juni studentenkamers online te vinden zijn.

Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken als je nog geen kot kan vastleggen vóór juli. 

bekijk zeker even vooraf onze tips en start daarna je zoektocht via kotatgent.be

Homes van de Universiteit

Voor huisvesting aan de UGent (de homes) daarentegen ben je er echter best wel echt vroeg bij. Onze inschrijfperiode start immers op 1 maart. Na 1 mei kan een aanvraag wel nog worden ingediend, maar dan komt die achteraan de wachtlijst te staan.

Maart is dan weer vroeg... Wat als ik mij bedenk?

Geen nood. Ook onze afdeling wijst pas de wooneenheden toe in juni. Tot dan zijn alle wijzigingen nog mogelijk:

 • Homevoorkeuren kan je eventueel ook na je aanvraag nog - via mail - laten aanpassen. Bijvoorbeeld na een plaatsbezoek tijdens een bezoekdag in de homes (ten zeerste aangeraden!).
 • Tot midden juni kan je je aanvraag sowieso gratis annuleren. Markeer dus deze datum als deadline in je agenda, voor het geval je je nog zou bedenken...
 • Je (tijdens de aanvraag) opgegeven en "voorgelegde" studierichting is niet definitief. Je dient je immers sowieso nog definitief in te schrijven aan de UGent tijdens de zomermaanden.

Mocht je nog twijfelen, neem dus gerust het "zekere voor het onzekere" en dien een kameraanvraag in.

Tip: ook na de bekendmaking van de punten komen er in de homes nog vele wooneenheden vrij.

Vind alle info rond een kameraanvraag in de homes

Een virtuele rondleiding in de home

Getuigenissen

Vind enkele getuigenissen van student-bewoners op ons YouTube-kanaal die je vast kunnen interesseren.

Bezoekdagen in de homes

De foto's en getuigenissen geven je een beeld van wat je mag verwachten, maar misschien zoek je nog een antwoord op deze vragen:

 • Is het voorziene standaard-meubilair voldoende?
 • Mag mijn lief blijven slapen?
 • Kan er een hoogteslaper worden geplaatst?
 • Zitten er veel mensen van mijn richting op deze home?
Tijdens een bezoekdag kunnen onze student-bewoners die praktische vragen voor jou beantwoorden.

Algemene vragen over administratie, zoals de aanvraagprocedure, de timing, je kansen op een wooneenheid, ... kan je stellen aan de medewerkers van huisvesting zelf (zie "Een antwoord op al jouw vragen: infosessies en chat met medewerkers").

Data en inschrijven bezoekdagen

Een rondleiding door een host-bewoner duurt zo'n 20-25 minuten. Om ruimte te laten voor alle vragen tijdens en achteraf, en de groepen voldoende klein te houden, zal elke student-bewoner maximaal 6 tot 10 bezoekers per sessie toelaten. 

Je kan je inschrijven voor een bezoekmoment via een Doodle - opgelet: elke bezoeker die wil deelnemen moet zich inschrijven.

Rondleidingen van de homes in Stalhof (Groningen, Fabiola, Vermeylen en Heymans) kunnen na elkaar ingeboekt worden!
Er is voldoende tijd om van de ene home naar de andere te wandelen na het beïndigen van een rondleiding.

Sommige bezoekdagen valllen in een examenperiode. Slechts enkele studenten zijn bereid om rondleidingen te voorzien. Hou er bij je bezoek aan om de rust in het gebouw te bewaren.

Ook na de start van de aanvraagperiode (01.03.2023 - 01.05.2023) zijn er nog bezoekdagen voorzien.
Je hoeft niet te wachten om reeds een aanvraag in te dienen (binnen elke prioriteit geldt immers de first come first served toekenning).
Je kan sowieso tot 15 juni gratis je aanvraag nog aanpassen,  je voorkeuren veranderen, eventueel homes uitsluiten of je aanvraag annuleren. Markeer deze datum dus in je agenda!
OPGELET: we gebruiken door omstandigheden een gratis versie van deze registratietool, waardoor advertenties worden getoond op basis van jouw cookies.
Advertenties herken je door het turqoise "play" en "close" icoontje van AdChoices in de rechterbovenhoek. U hoeft geenszins hier op in te gaan.

De registratie voor de bezoekdag start je onderaan de pagina bij "Deelname opgeven", blijft steeds in het middenstuk van de pagina en is beperkt tot (in volgorde) het aanduiden van jouw gekozen rondleidingen en op volgende pagina te bevestigen met naam en mail-adres.

Tip!
De nabijgelegen faculteiten kan je terugvinden op dit handige overzicht.

Opgelet: de Gentse binnenstad is een lage-emissiezone. De meest vervuilende voertuigen mogen de zone niet langer inrijden. Hou eveneens rekening met het circulatieplan in Gent en volg de verkeersborden goed op.
Vermijd een boete en check altijd je voertuig voor je naar Gent komt: https://stad.gent/nl/mobiliteit-openbare-werken/lage-emissiezone-2020

Infosessies en chat met medewerkers

De informatie op de website geeft je alvast een idee, maar misschien zoek je nog een antwoord op een van volgende vragen:

 • Welke stappen moet ik allemaal doorlopen in de aanvraagprocedure?
 • Krijg ik in de homes voorrang als mijn broer al kotstudent is?
 • Ik ben wellicht geen beursstudent. Kom ik wel in aanmerking voor een kamer in één van de homes?
 • Wanneer zal ik zeker weten dat ik een kamer in de homes zal hebben?
 • Krijg ik een korting voor een kot op de private markt?
 • Kan ik met vrienden samen een appartement huren?
 • Waar zoek ik het beste voor een studio op de private markt?
 • Wat als ik niet geslaagd ben voor het ingangsexamen?

Stel je vragen aan een medewerker van de afdeling Huisvesting.

Er zijn publieke sessies waar je met al je vragen over de studentenhomes terecht kan. Bezoek één van onze chatrooms, op een moment naar keuze (niet nodig om op voorhand in te schrijven).

Klik op het moment dat je wil aansluiten op onderstaande link om via Microsoft Teams jouw vragen te stellen (geen download vereist):

Types, foto's en ligging homes

FAQ: de nabijgelegen faculteiten kan je terugvinden op dit handige overzicht.

De UGent heeft in academiejaar 2023-2024 de volgende types wooneenheden ter beschikking:

Eénpersoonskamers

Huurprijs
Waarborg: 160 euro 

In home Boudewijn en home Fabiola woon je met 15 andere studenten samen op een gang.
Deze homes hebben de grootste kamers (12 m²) en kenmerken zich vooral door de sociale interactie tussen ganggenoten.
Ideaal voor studenten die nieuwe vrienden dienen te maken of wat schuchter zijn.

In homes Astrid en Vermeylen woon je met zo’n 50 studenten samen op een gang.
Deze homes kenmerken zich door een grote sociale vibe en zijn beter geschikt voor studenten die meer hun eigen ding willen doen.
Ideaal voor studenten die reeds meerdere vriendenkringen onderhouden. 

Eénpersoonsstudio's 

Huurprijs
Waarborg: 160 euro

 • De studio’s in Home Bertha zijn 23m³ groot en hebben een eigen badkamer en kitchenette. Dit is de meest recent gebouwde home.
  Er zijn geen andere wooneenheden in dit gebouw. dan studio's.

Home Bertha De Vriese (ligging: De Sterre - UZ)

Kamers plus

Huurprijs 
Waarborg: wegens technische redenen wordt deze niet opgevraagd

De kamer plus wooneenheden bevinden zich allen in home Groningen op site Kantienberg (Gent) en onze partner in Brugge.

 • De homes op site Kantienberg zijn verbonden via een loopbrug op de eerste verdieping en hebben onderling geen verschillen.
  Alle wooneenheden hebben een eigen douche en toilet en zijn 15m² groot. Je deelt een keuken per 25 studenten.

Site Kantienberg (home Groningen) (ligging: Heuvelpoort)

 • De kamers plus wooneenheden in Brugge liggen op enkele minuten wandelafstand van het station en zijn daarom ideaal voor studenten met een stage.
  De wooneenheden worden hoofdzakelijk betrokken door internationale studenten., wat deze home dus ideaal maakt voor studenten die contacten willen leggen met studenten van andere culturen.

Kamers plus in Brugge

Tweepersoonsflats

De flats in home Corneel Heymans zijn uitsluitend beschikbaar voor twee studenten of een alleenstaande ouder met een kind (financieel ten laste). De wooneenheden zijn door hun jaarcontract, eigen postbusnummer, gezellige indeling en tweepersoonsbed (140*200) uitermate geschikt voor koppels die in hun laatste studeerjaren al willen samenwonen.

Tip: als je geen koppel vormt met de tweede student, plan dan zeker een kijkmoment in op de bezoekdagen!

Huurprijs 
Waarborg: 370 euro 


Huisvesting UGent weergeven op een grotere kaart

Tip: focus niet meteen op het vinden van een kot in de nabijheid van je faculteit. De kans is reëel (door het grote aantal studenten) dat je in de grote auditoria les zal hebben de eerste academiejaren, die verspreid zijn over de stad.

Een goed uitgerust en veilig kot, waar je je thuis voelt, kan een grote bijdrage zijn aan je studies. Hoe frequenter gemeenschappelijke voorzieningen in de homes gebruikt worden, hoe gemakkelijker het sociale contact gelegd wordt door nieuwe studenten. Plan gerust een rondleiding met een bewoner in op onze bezoekdagen.

Inventaris van een wooneenheid

Het gaat steeds om bemeubelde koten. Benieuwd wat er reeds voorzien is in een kot?

Eénpersoonskamers

Eénpersoonsstudio's en kamers plus

Tweepersoonsflats