Praatsessies: student-life balance

Voor en door studenten ...

Dat is het principe waarop de praatsessies gebaseerd zijn. Elk semester organiseren enkele stage- en jobstudenten bijeenkomsten.

Tijdens deze sessies wissel je met medestudenten ervaringen en tips uit of steun je elkaar. Zo creëren we op een laagdrempelige manier verbondenheid en maken we het mentaal welzijn van studenten aan de UGent bespreekbaar.

“Ik vond het zeker een aanrader om op een laagdrempelige manier je hart te mogen luchten over een bepaald onderwerp. Je voelde je echt gehoord en had het gevoel dat het een veilige plek was.”
“Er wordt bijgeleerd langs beide kanten, je hoort dat het leven niet alleen rozengeur en maneschijn is. Waardoor je met je situatie beter leert leven.”
“Ik zou het zeker aanraden aan anderen. Het is aangenaam andere studenten te horen getuigen over hun ideeën en gevoelens en ook af en toe tips te kunnen uitwisselen. Ik vind het moeilijk vrijuit te spreken over mezelf en mijn gevoelens/gedachten, maar de setting en groep laat het wel toe, wat wel een aangenaam gevoel geeft.”

Benieuwd naar de praatsessies? In aflevering 6 van 'faqda: mental health' komt Flo Windey langs tijdens één van de sessies.

Thema's

De praatsessies worden steeds met een ander thema ingevuld, afgestemd op jouw noden als student.

Chaos

In ons dagelijks leven worden we vaak geconfronteerd met situaties die chaotisch kunnen aanvoelen. Of het nu gaat om deadlines voor studieprojecten, drukke stadsstraten of gewoon de wirwar van gedachten in ons hoofd, chaos kan soms overweldigend zijn. Laten we samen ontdekken wat chaos voor ons betekent en hoe we ermee om kunnen gaan. Wat zijn de situaties waarin je chaos ervaart? Zijn er strategieën die je hebt ontwikkeld om orde te scheppen in de chaos? Kom er gerust over praten met medestudenten tijdens deze praatsessie.

  • 19 oktober van 18u30 tot 20u - online

Verbondenheid

Soms kan het moeilijk zijn om je verbonden te voelen, vooral in een wereld waarin we vaak druk bezig zijn. Vind jij het moeilijk om je weg te vinden in je opleiding en echte connecties aan te gaan? Voel jij je regelmatig eenzaam? Heb je het gevoel te vervreemden van jouw vrienden? Lijkt het soms alsof je er helemaal alleen voor staat? Praat erover.

  • 31 oktober van 18u tot 19u30 - on campus

't Ga me efkes nie

Voel jij je soms somber en/of neerslachtig? Weet je niet precies wat er aan de hand is, maar wil je er wel graag eens over ventileren? Lopen dingen niet zo (soepel) als je zou willen en voel je je daar rot bij? Zit je even niet zo lekker in je vel? Heb je last van een dipje? We begrijpen dat het leven soms uitdagingen met zich meebrengt en dat we ons soms op of somber kunnen voelen. Laten we samen delen wat ons bezighoudt en luisteren naar elkaars verhalen.

  • 20 november van 18u tot 19u30 - on campus

Examenstress

Vind jij het moeilijk om tot rust te komen? Ervaar je slapeloze nachten wegens deadlines en examens? Wordt de stress jou te veel? De druk van academische verplichtingen, sociale verwachtingen en persoonlijke groei kan overweldigend zijn. Het is belangrijk om te erkennen dat stress een natuurlijke reactie is, maar te veel stress kan een negatieve invloed hebben op onze gezondheid en prestaties. Kom erover praten.

  • 14 december van 18u30 tot 20u - online

Suggesties?

Heb je zelf een voorstel? Laat het ons weten:

Inschrijven

Je kan inschrijven voor één of meerdere sessies naar keuze.

Inschrijven voor een praatsessie

Heb je nog vragen?

Contacteer Afdeling Studieadvies

Wie zijn we?

Alle moderatoren zijn studenten uit de opleiding Klinische psychologie.

AlanaAlana (zij/haar)

Hey! Ik ben momenteel mijn master in de klinische psychologie aan het afronden met een stage bij de afdeling Studieadvies van de UGent.

Verder probeer ik zoveel mogelijk tijd te spenderen met de mensen waarvan ik hou en projecten te steunen die me nauw aan het hart liggen. 

Ik ben dan ook erg enthousiast en gepassioneerd over de praatsessies. Het is een veilige plek voor studenten om hun zorgen en moeilijkheden te uiten en ze kunnen er steun en een luisterend oor vinden van hun medestudenten. Tot snel!

KostaKosta (hij/hem)

Hallo allemaal! Ik studeer klinische psychologie aan de Universiteit Gent. Al jaren ben ik gefascineerd door psychologie. Ik vind het geweldig om meer te leren over menselijk gedrag, zijn functies, motiverende factoren en uitdrukkingsvormen.

In mijn vrije tijd hou ik ook van fietsen en fitness. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn. Ik ben ook erg geïnteresseerd in het leren over verschillende culturen en de verscheidenheid aan persoonlijke waarden en gedragsuitingen. Ik ben daarom erg enthousiast om deel te nemen aan het initiatief van de Praatsessies van de UGent. Ik kijk ernaar uit om verhalen te horen en te delen met jullie allemaal!

ShauniShauni (zij/haar)

Hey! Ik studeer klinische psychologie en zit momenteel in mijn tweede master, waarin ik stage volg bij de afdeling studieadvies UGent.

In mijn vrije tijd hou ik me graag bezig met lezen, series kijken, afspreken met vrienden, muziek, etc. Ik ben een energiek en optimistisch persoon en geniet van de kleine dingetjes in het leven.

Iedereen verdient het om gehoord te worden en de praatsessies lijken me daar de ideale plek voor. Ik zet me hier dan ook graag voor in en hoop het luisterende oor te kunnen bieden aan iedereen die er nood aan heeft. Hope to see you soon!

Gerelateerde inhoud