Praatsessies: student-life balance

praatsessiesVoor en door studenten ...

Dat is het principe waarop de praatsessies gebaseerd zijn. Elk semester organiseren enkele stage- en jobstudenten wekelijkse bijeenkomsten.

Tijdens deze sessies wissel je met medestudenten ervaringen en tips uit of steun je elkaar. Zo creëren we op een laagdrempelige manier verbondenheid en maken we het mentaal welzijn van studenten aan de UGent bespreekbaar.

Thema's

Zorgen voor jezelf

Heb je moeite om je studies en ontspanning te splitsen? Lijken jouw taken je te overspoelen? Vind je geen manier om even tot rust te komen? Voelt het voor jou ook aan alsof je alleen maar studeert? Heb je steeds minder energie?

Dan is de praatsessie 'Zorgen voor jezelf' iets voor jou.

  • Woensdag 22/12/21 van 19.30 tot 21 u. (online)
  • Donderdag 13/01/22 van 19.30 tot 20.30 u. (online)
  • Maandag 21/01/22 van 19.30 tot 20.30 u. (online)

Eenzaam in Gent

Heb je het gevoel te vervreemden van je vrienden? Lijkt het soms alsof je er helemaal alleen voor staat? Voel je je met niets of niemand nog verbonden?

Dan is de praatsessie 'Eenzaam in Gent' iets voor jou.

  • Dinsdag 18/01/22 van 19.30 tot 21 u. (online)

Examenstress

Heb je het gevoel dat je achter loopt op schema? Voelt het alsof je de stress niet meer in de hand hebt? Kan je tijdens momenten van ontspanning de stress niet loslaten? Pieker je telkens over hoe het mis zou kunnen gaan? Voel je je overweldigd door de druk en blokkeer je? Eist de spanning zijn tol op jou, emotioneel of fysiek?

Dan is de praatsessie 'Examenstress' iets voor jou.

  • Maandag 20/12/21 van 19.30 tot 21 u. (online)
  • Dinsdag 28/12/21 van 19.30 tot 21 u. (online)
  • Woensdag 05/01/22 van 19.30 tot 20.30 u. (online)

Relatiebreuk en LDVD

Heb je geen energie meer sinds je relatiebreuk? Raak je niet meer uit die negatieve spiraal? Voel je je eenzaam na de breuk?

Dan is de praatsessie 'Relatiebreuk en LDVD' iets voor jou.

  • De sessies in semester 1 van dit thema zijn afgelopen.

Chaos

Ben je overweldigd door alle nieuwe informatie? Krijg je je hoofd niet uit vakantiemodus? Zie je door de bomen het bos niet meer? Vind je geen rust in je hoofd?

Dan is de praatsessie 'chaos' iets voor jou.

  • De sessies in semester 1 van dit thema zijn afgelopen.

Inschrijven

Via onderstaande link kan je een sessie selecteren en inschrijven. Schrijf in met je UGent e-mailadres!

Voorlopig vinden alle sessies online plaats. Je ontvangt de deelnamelink na je registratie.

Inschrijven voor een sessie

De praatsessies worden steeds met een ander thema ingevuld, afgestemd op jouw noden als student. Heb je zelf een voorstel? Laat het weten via onderstaande link:

Doe een suggestie

Wie zijn we?

claraClara

Ik studeer Klinische Psychologie en zit momenteel in mijn tweede master.

Wat ik het liefste doe is wandelen met mijn hond en ergens tussenin op een bankje een boek lezen, terwijl de hond vrij rond loopt. Dat zijn voor mij momentjes van rust en puur geluk.

Ik zet mij in voor deze praatsessies omdat ik bij veel studenten merk dat een laagdrempelig platform dringend nodig is, een luisterend oor bieden, erkenning geven. Er zijn verschillende andere studenten die hetzelfde meemaken.

Studenten kunnen elkaar ondersteunen en deze praatsessies zijn het perfecte medium om dat effectief te doen.

paulinePauline

Ik heb net mijn diploma in de klinische psychologie behaald en besliste recent om nog wat verder te studeren in de wijsbegeerte.

Ik kan enorm genieten van een uurtje sporten waarbij er veel gesprongen en gelopen moet worden. Daarnaast brengen boeken, afspraakjes met vrienden en een goede serie eveneens de nodige portie rust die af en toe nodig is.

Via de praatsessies hoop ik een veilige ruimte te creëren waarin medestudenten de vrijheid vinden om hun bezorgdheden te durven delen. We ondersteunen elkaar vaak al wanneer we even de tijd nemen om op een open manier te luisteren. Deze praatsessies bieden hiervoor de ideale kans!

julietJuliet

ik ben studente klinische psychologie en zit in mijn vijfde jaar.

In mijn vrije tijd leef ik me op veel diverse domeinen uit. Ik haal plezier en rust uit dansen, vriendschap, een wandeling met mijn hond, koken, een goede film, tripjes en reizen, uren scrollen op Pinterest om inspiratie op te doen over interieur en tal van DIY-dingen! Verder zou ik 24/7 naar muziek kunnen luisteren en leg ik graag kleine (en grote) herinneringen vast op mijn analoge camera.

Ik draag graag een steentje bij aan de praatsessies omdat ik het belangrijk vind dat iedereen ook laagdrempelig via ons de kans krijgt om zijn of haar hart te luchten en te kunnen luisteren naar anderen. Op die manier ondersteunen we elkaar in het ventileren over tal van onderwerpen. Iedereen is welkom om samen te praten over wat er soms moeilijk loopt en zo merk je ook dat je er niet alleen voor staat. Ik hoop jullie snel te ontmoeten!

emma

Emma

Hallo! Ook ik zit in mijn laatste jaar klinische psychologie.

De praatsessies zijn in mijn ogen een fantastisch initiatief omdat het je verbindt met medestudenten. Het vormt een plaats waar je niet enkel steun en begrip krijgt, maar ook tips&tricks om nieuwe perspectieven te krijgen.

Naast de praatsessies ben ik vooral bezig met atletiek.

Ik hoop jullie snel te zien in een van onze praatsessies!

justineJustine

Ik studeer klinische psychologie en zit nu in mijn tweede master.

Ik hou van lezen, naar concerten gaan, en zou écht mijn pianospelen opnieuw moeten oppikken.

Ik zet mij met veel plezier in voor de praatsessies omdat ik denk en merk dat daar veel nood aan is en het een goede kans is om wat we elke dag leren in de praktijk om te zetten. In het middelbaar engageerde ik me ook voor peer support op school, dus dit is een mooi vervolg daarop :)

deliaDelia

Ik studeer klinische psychologie en zit in mijn tweede master.

Mijn hobby’s zijn zingen, muziek maken, yoga doen en lezen! Ik ben ook een busy ‘catmom’ van mijn kat Puma en heb een zwak voor de band Måneskin.

Ik werk mee aan de praatsessies omdat ik vind dat de stress en problemen waarmee studenten te maken hebben vaak enorm onderschat worden, niet enkel op vlak van school en studeren, maar ook op andere domeinen.

Er voor elkaar zijn kan het verschil maken, en hier wil ik graag aan bijdragen!

amberAmber

Ik zit in mijn laatste masterjaar klinische psychologie.

Ik houd van alle activiteiten die creatief kunnen zijn en waar ik m'n eigen inbreng kan hebben: (vegetarisch) koken, schilderen, ruimtes inrichten, gaan thriften ...

Ik zet me in voor de praatsessies omdat ik het belangrijk vind een veilige ruimte aan te bieden aan medestudenten om letterlijk te kunnen 'ventileren' over allerlei kleine en grote zorgen. Ik hoop te kunnen helpen vanuit mijn eigen ervaringen en achtergrond klinische psychologie binnen een laagdrempelig en spontaan contact.

Hope to see you soon!

aylaAyla

Ik studeer Klinische Psychologie en zit in mijn laatste masterjaar.

In mijn vrije tijd kook ik graag, ga naar concerten en ik doe drag.

Ik zet me graag in voor de praatsessies om meer contact te leggen met medestudenten en hen ook een steun te kunnen bieden.

Ook om wat we geleerd hebben op een casual, open manier in de praktijk te leren toepassen.

charlotte

Charlotte

Ik zit momenteel in de tweede master van de richting klinische psychologie.

Mijn vrije tijd vul ik het liefst in met vriendschap, muziek, cultuur en natuur.

De coronacrisis heeft me nog meer doen beseffen hoe belangrijk contact met anderen is. Des te meer wanneer we botsen op dingen waar we alleen moeilijk uit geraken.

Voor mij zijn de praatsessies dan ook een ideale manier om van elkaar te leren en momentjes van verbinding te creëren. Gewoon laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen.