Studentenpsychologen

View English version

Team psyHeb je het moeilijk? Je staat er niet alleen voor!

De studentenpsychologen staan voor je klaar. Tijdens een eerste gratis gesprek concretiseren we samen jouw hulpvraag en bekijken we wat je nodig hebt.

Onze aanpak is oplossingsgericht en kortdurend. Heb je meer en/of gespecialiseerde hulp nodig? Dan zoeken we samen met jou naar meer gepaste begeleiding.

Waarvoor kan je bij ons terecht?

Last van (studie)stress, piekeren, faalangst of uitstelgedrag? Worstel je met je studieaanpak? Ervaar je een gebrek aan motivatie of concentratie? Lig je in de knoop met jezelf? Kom je nergens meer toe, ondanks je goeie wil? Ervaar je moeilijkheden in je thuissituatie of relaties? ...

Workshops en trainingen in groep

Workshops en trainingen zijn gratis. Er zijn zowel eenmalige sessies als langere trajecten.

Individuele afspraak

Volg bij voorkeur eerst een workshop of training voor je een individuele afspraak maakt.

Heb je één van de trainingen gevolgd en heb je nadien nog specifieke vragen? Zijn er bepaalde zaken die je liever individueel bespreekt?

Dan kan je een afspraak maken via het online agendasysteem:

   ! Boek slechts één afspraak in. De studentenpsycholoog plant samen met jou eventuele vervolgafspraken.

   Ben je op zoek naar vakinhoudelijke ondersteuning of heb je vragen over je studietraject? Dan kan je terecht bij het monitoraat van jouw faculteit.

   Kostprijs

   Kom je voor een individuele afspraak, dan is een eerste gesprek altijd gratis. Het kan zijn dat je na dit gesprek al geholpen bent of dat we samen een aantal afspraken inplannen om je verder te ondersteunen. De studentenpsycholoog bekijkt dan samen met jou of het om begeleiding bij studiegerelateerde of niet-studiegerelateerde vragen gaat.

   Studiegerelateerde begeleiding, workshops en trainingen zijn gratis.

   Vanaf 25 september 2023 betaal je voor niet-studiegerelateerde begeleiding een bijdrage van 11 euro per sessie (of 4 euro als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming). Deze bedragen zijn in overeenstemming met de bedragen die je buiten de universiteit betaalt bij een geconventioneerde klinische psycholoog of orthopedagoog. Op het moment van de afspraak kun je betalen via een QR-code.

   FAQ

   Wat kan ik verwachten van een eerste gesprek?

   Tijdens een eerste gratis gesprek concretiseren we samen jouw hulpvraag en bekijken we wat je nodig hebt. Het kan zijn dat je na een eerste gesprek reeds geholpen bent of dat we samen een aantal afspraken inplannen om je verder te ondersteunen. Onze aanpak is steeds oplossingsgericht en kortdurend. Heb je meer en/of gespecialiseerde hulp nodig, dan zoeken we samen met jou naar gepaste begeleiding.

   Is er een wachttijd?

   We proberen je zo snel mogelijk te helpen. Het online agendasysteem laat je automatisch het eerstvolgende beschikbare moment zien. Soms loopt de wachttijd op. Check het agendasysteem regelmatig, zo kan je snel een vrijgekomen plekje innemen.

   Voor zeer dringende hulp kan je hier terecht.

   Waar vinden de gesprekken plaats?

   Je kan zowel on campus of online een gesprek plannen: aan jou de keuze. Check je bevestigingsmail voor alle details.

   Kunnen alle studenten bij de studentenpsycholoog terecht?

   Alle studenten van de UGent zijn welkom. Studenten in een vervolgopleiding na een masterdiploma, studenten met een creditcontract of een examencontract en doctoraatstudenten worden na een eerste gesprek begeleid naar gepaste hulp buiten de UGent.

   Worden mijn ouders of lesgevers ingelicht?

   De studentenpsychologen zijn gebonden aan het beroepsgeheim. Anderen worden dus niet op de hoogte gebracht, tenzij op jouw uitdrukkelijke vraag en na jouw expliciete toestemming.

   Waar kan ik met andere vragen terecht?

   Ben je op zoek naar vakinhoudelijke ondersteuning of heb je vragen over je studietraject? Dan kan je terecht bij het monitoraat van jouw faculteit.

   Zit je met iets anders? Bekijk het overzicht van alle mogelijke vragen en de plekken waar je terechtkan voor passende hulp:

   Wie zijn we?

   Annick Annick Eelbode Astrid Astrid Van Wonterghem
   Hannah Hannah De Blaiser Hanne Hanne Vandercammen
   Justine Justine Callens Katrien Katrien Vandenbroucke
   Kim Kim Van Durme Suzy Suzy Even

   Zelf aan de slag

   Wil je zelf met materiaal aan de slag?

   Noodhulp

   Voor zeer dringende hulp kan je hier 24/7 terecht:

   • Algemeen noodnummer: 112
   • Permanentiecentrum UGent: 09 264 88 88
   • Zelfmoordlijn: 1813
   • CAW crisishulp: 09 265 04 90
   • Huisarts van wacht: 1733

   Contact

   Twijfel je of een gesprek met een studentenpsycholoog de beste optie is? Vind je jouw weg niet in het aanbod? De medewerkers van de infobalie helpen je graag verder:

   Afdeling Studieadvies

   Campus Ufo, Ufo, 1ste verdieping
   Sint-Pietersnieuwstraat 33, Gent (kaart)
   T +32 9 331 00 31
   studieadvies@ugent.be