Nieuw onderzoek: Sollicitanten die aangeven graag (deels) te willen telewerken mogen minder op gesprek

(16-11-2023) Het proeven van telewerk tijdens de COVID-19-crisis deed smaken naar meer. Tegenwoordig willen heel wat sollicitanten telewerken. Maar heeft vragen naar telewerkmogelijkheden gevolgen voor aanwervingskansen? U leest het in dit nieuwe onderzoek.

Vier interessante bevindingen uit het onderzoek:

  1. Vlaamse recruiters zijn minder geneigd zijn sollicitanten met een uitgesproken voorkeur voor telewerk uit te nodigen voor een jobgesprek.
  2. In vergelijking met sollicitanten die geen voorkeur voor telewerk aangeven, zijn recruiters 5,1 procentpunt minder geneigd om sollicitanten met een voorkeur voor telewerk gemotiveerd door werk-privébalans uit te nodigen voor een jobgesprek. Voor sollicitanten die hun voorkeur motiveren door productiviteitsreden is dat 2,1 procentpunt minder.
  3. Het vermelden van een voorkeur voor telewerk doet bij recruiters vragen rijzen over de verwachte betrokkenheid van de sollicitant. Dit effect is groter als de voorkeur voor telewerk gemotiveerd wordt door werk-privébalans.
  4. Bij werk-privébalans als motivatie voor gewenst telewerk verwachten recruiters daarnaast ook dat de jobkandidaat minder ambitieus en minder beschikbaar is.

Lees meer over dit onderzoek in het onderzoeksrapport. Dit onderzoek werd uitgevoerd door doctoraal onderzoeker Eline Moens, professor Elsy Verhofstadt, professor Luc Van Ootegem en professor Stijn Baert (Vakgroep Economie; Eline.Moens@UGent.be; Elsy.Verhofstadt@UGent.be; Luc.VanOotegem@UGent.be; Stijn.Baert@UGent.be).