Stories @ UGent @ Work 12: 'Werkgelegenheidsconferentie federale regering 2023: 7 studies die beleid moet kennen over vrouwen op arbeidsmarkt'

(20-09-2023)

Op donderdag 21 september 2023 organiseert de federale regering haar derde werkgelegenheidsconferentie. Deze werkgelegenheidsconferenties werden aangekondigd in het regeerakkoord als een speerpunt om de doelstelling van een hogere werkzaamheidsgraad waar te maken. Het thema van dit jaar is arbeidsmarktparticipatie van vrouwen.

De deelnemers van de conferentie zijn in de eerste plaats politici, leden van middenveldorganisaties en vertegenwoordigers van federale (advies)organen. Om hun discussies te voeden, vatten we in deze Story @ UGent @ Work zeven wetenschappelijke studies van onderzoekers uit verschillende onderzoeksdisciplines (personeelspsychologie, arbeidseconomie, bedrijfseconomie, sociolinguïstiek en gezondheidswetenschappen) samen die de deelnemers van de conferentie – ons inziens – moeten kennen.

Dit is een selectie van drie studies die aan bod komen.

Studie 1. Vacatures kunnen vrouwen afschrikken om te solliciteren (door professor Eva Derous en postdoctoraal onderzoeker Lien Wille)

Studie 2. "Kleverige vloer" en stereotypen bemoeilijken doorgroeimogelijkheden voor vrouwen (door professor Stijn Baert en postdoctoraal onderzoeker Louis Lippens).

Studie 6. Vrouwelijke medewerkers worden minder om hun input gevraagd (door doctoraal onderzoeker Shana Mertens en professor Eveline Schollaert)

Klik hier voor de volledige Story.