Vleeskwaliteit

Dit onderzoeksdomein focust op drie onderwerpen:

  1. Sensorische en technologische kwaliteit
    LANUPRO heeft ervaring met het bepalen van verschillende vleeseigenschappen die belangrijk zijn voor de eetkwaliteit (kleur, malsheid, waterhoudend vermogen) en voor de technologische kwaliteit bij verdere verwerking. Er wordt onderzoek gedaan naar verschillende genetische en omgevingsfactoren die deze eigenschappen kunnen beïnvloeden.
  2. Vet- en kleurstabiliteit
    Er zijn verschillende methoden en modellen voorhanden bij LANUPRO waarmee de vet- en kleurstabiliteit van vers vlees en vleesproducten kunnen worden bestudeerd, inclusief analyse van oxidatieproducten en enzymactiviteit in spieren. Een specifiek interessegebied is het zoeken naar nieuwe anti-oxidanten voor in diervoeder en voor bij de verwerking van vlees.
  3. Eiwitoxidatie
    In huidige onderzoeken wordt door LANUPRO de interactie tussen proteolyse en eiwitoxidatie onderzocht, en welke rol anti-oxidanten hierin spelen.