Twee UGent-scripties in landbouwonderzoek beloond door Bayer

(28-05-2021) Twee uitmuntende masterscripties in het landbouwonderzoek aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent werden beloond door Bayer.

Prijs voor beste scriptie

Voor het negende jaar op rij reikt het chemiebedrijf Bayer de jaarlijkse ‘Prijs voor Beste Scriptie’ uit voor thesissen met planten alsproclamatie 2020 belangrijkste studieobject. Bayer wil zo het onderzoek van studenten naar innovatieve en duurzame oplossingen voor de bescherming van planten in de kijker zetten. Tijdens de plechtige proclamatie van de bio-ingenieurs van de UGent mochten de twee winnaars hun prijs in ontvangst nemen. “Beide scripties tonen aan dat er nog veel mogelijkheden zijn binnen de wetenschap van alternatieve gewasbeschermingsmiddelen”, reageert professor Danny Geelen, hoofd van de beoordelingscommissie.

Bayer beloonde twee scripties in het landbouwonderzoek aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent. Een beoordelingscommissie onder leiding van professor Danny Geelen selecteerde twee laureaten. "Een mooie kans voor onze studenten om hun potentieel te tonen", vindt professor Danny Geelen, hoofd van de beoordelingscommissie aan de UGent. "We zien een groeiende bewustwording over hoe plantenproductie op een zo duurzaam mogelijke manier kan gebeuren.”

“Bayer is trots de prijs te mogen overhandigen aan twee studenten die waardevolle studies hebben verricht naar de verdere verduurzaming van gewasbescherming”, reageert ook Sylvain Moissonnier, topman van Bayer Crop Science in de Benelux. “Ze gaven niet alleen blijk van een goede kennis van de wetenschappelijke aanpak maar ook van de nodige nieuwsgierigheid waaruit innovatie vaak voortkomt.”

Tetramzuren als biologisch alternatief voor glyfosaat

Hanne Papaert won de hoofdprijs en mocht 1.000 euro in ontvangst nemen voor het bestuderen van tetramzuren. “De meeste grootschalige landbouwbedrijven zijn vandaag afhankelijk van het gebruik van synthetische herbiciden”, legt ze uit. “Eén van de meest gekende daarvan is glyfosaat, een breedspectrum herbicide dat uitgebreid gebruikt wordt over de hele wereld. Maar door de controverse rond het gebruik, de toename in resistentie en de beperkingen door de Europese Unie van synthetische herbiciden, is de zoektocht naar biologische alternatieven toegenomen. Ik deed onderzoek naar een biologische alternatief.”

“Tetramzuren zijn natuurlijk voorkomende moleculen die aangemaakt worden door verschillende soorten organismen”, gaat Papaert verder. “Voor het onderzoek werden meerdere analogen van de stof gemaakt. Tetramzuur werd samen met de analogen op verschillende plantensoorten getest om te zien welke het beste effect heeft.”

De bestrijding van vasculaire verwelkingsziekten

Ook Roelke De Paepe viel in de prijzen. “Ziekteverwekkers die het vaatweefsel of xyleem van planten koloniseren liggen aan de oorzaak van enorme opbrengstverliezen in een groot aantal gewassen van economisch belang, waaronder paprika, vlas en banaan”, legt De Paepe uit. “Ze veroorzaken ziektes die zorgen voor verwelking, dwerggroei en vasculaire verkleuring, vaak met de dood van de plant tot gevolg. Die ziekteverwekkers hebben zich leren aanpassen aan het nutriëntenarme xyleem, maar het is nog zeer onduidelijk hoe ze precies overleven in deze omgeving.”

Onder begeleiding van promotors Monica Höfte en Kathy Steppe, onderzocht De Paepe welke voedingsbronnen de ziekteverwerkers gebruiken en waar ze ze vandaan halen. “De xyleem koloniserende pathogenen gebruiken vooral voedingsbronnen zoals sachariden en aminozuren die een rol spelen in de celwand of het verdedigingssysteem van de plant”, klinkt het. “Behandeling met een osmoprotectant gedurende 24 uren bleek de symptomen van de verwelking in paprika significant te reduceren, wat wil zeggen dat osmoprotectanten mogelijk een belangrijke rol kunnen spelen in de bestrijding van deze ziekte.”

Additionele verslaggeving