Opleidingen

De UGent Campus Kortrijk gaat nog nauwer samenwerken met haar socio-economische partners van de regio en de industrie en biedt een gloednieuw en uniek opleidingsaanbod aan vanaf academiejaar 2018-2019.

Deze opleidingstrajecten tot industrieel ingenieur vind je enkel aan de UGent Campus Kortrijk en staan garant voor de uitbouw van een mooie carrière.

Circulaire bioprocestechnologie

Student circulaire bioprocestechnologie
Bioprocestechnologie verwijst naar het ontwikkelen van nieuwe, biogebaseerde processen voor de productie en de bioraffinage van gezonde voedingsingrediënten, chemicaliën, duurzame en biobrandstoffen. Daarbij staat duurzaamheid centraal.

Het ‘circulaire’ verwijst naar het recycleerbaar of biodegradeerbaar maken van het eindproduct en de nevenstromen en afvalstromen opwaarderen tot nieuwe producten. Na je derde bachelor heb je de keuze uit twee verschillende trajecten: ‘Voedingsprocestechnologie’ en ‘Groene Technologie’. 
 

Voedingsprocestechnologie

Hoe produceer je gezonde(re) levensmiddelen, van grondstof tot en met verpakt product? Hoe maak je iets langer houdbaar? Mét kennis van de chemische en microbiologische eigenschappen van voedsel en de technologie wordt je specialist in de voedingsindustrie.

Groene technologie

Bioplastics, bio-energie, biobrandstoffen (kortweg de bio-gebaseerde industrie) is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Ben je geïnteresseerd in duurzame (bio-)chemische processen en het ontwerpen van innovatieve industriële technologie? Werk je graag actief mee aan het opstellen en het uitwerken van nieuwe productietechnieken? Ben je praktisch ingesteld en vind je het boeiend om in het labo met pilootinstallaties te werken en professionele software te gebruiken? Dan is de minor ‘groene technologie’ iets voor jou.

 

Machine- en productieautomatisering (elektromechanica)

Student machine- en productieautomatisering


Industrieel ingenieurs in de machine- en productieautomatisering ontwerpen machines die de basis vormen van industrie 4.0, zeg maar de geautomatiseerde, digitale industrie. Door de combinatie van elektromechanisch ontwerp en intelligentie zijn deze machines efficiënt en flexibel inzetbaar en zorgen ze voor een competitieve industrie. Flexibiliteit is hier het toverwoord: producten op maat maken of taken uitvoeren aan de snelheid en prijs van een massaproduct. In de opleiding leer je niet alleen machines ontwerpen, je laat verschillende machines ook met elkaar communiceren en optimaal samenwerken, zodat een intelligent productiesysteem ontstaat. Het productiesysteem regelt en controleert elk product vanaf de eerste bewerking van de grondstof tot de opslag van het eindproduct.

Masterjaar: keuze uit drie minors

De master bereidt je voor op een job in diverse sectoren waarin industrie 4.0 een rol speelt. Via de minor Smart Machines kies je om te specialiseren in slimme bewegende machines die de werkpaarden zijn in de industrie, in de fabrieksomgeving zelf (minor Smart Factories), of in de uitdagingen gekoppeld aan die digitalisering (minor Smart Technologies).

 

Industrieel ontwerpen

Studente industrieel ontwerpen

Ingenieurs industrieel ontwerpen bedenken en ontwikkelen de producten van de toekomst, op een interdisciplinaire en conceptuele manier.

Naast algemene polyvalente ingenieursvaardigheden zet de opleiding in op heel wat specifieke en unieke vaardigheden: creatief denken, ontwerpmethodologie, vormgeving, prototyping, user experience design en projectmanagement.

De interactie tussen mens en product - samen met de maakbaarheid en economische context – staat centraal.

 
Unieke leeromgeving: het Industrial Design Center

Het Industrial Design Center (IDC) is een unieke en creatieve leeromgeving die volledig is afgestemd op projectgericht ontwerponderwijs. Vanaf de eerste lesweek treed je in rechtstreekse dialoog met je docenten en medestudenten, een leerervaring die uniek is aan de universiteit en die tot in je masterjaar centraal staat.

Het IDC beschikt ook over een materialenbibliotheek, een user experience lab voor gebruikersonderzoek en een ontwerpstudio specifiek uitgerust voor digitaal schetsen, fotografie, visualisaties, CAD, rendering en virtual reality.

 

Van professionele bachelor naar master

Het is mogelijk om met een professionele bachelor een academische masteropleiding te volgen. Je moet dan wel eerst een schakelprogramma volgen.

Op de UGent studiekiezer vind je een overzicht van alle schakel- en masterprogramma's. Selecteer binnen de Industriële wetenschappen en technologie jouw vooropleiding en je krijgt een lijst van alle mogelijke vervolgopleidingen zowel van Campus Kortrijk als van Campus Schoonmeersen (Gent).

Kom kennismaken: