Maarten Van Den Driessche

Maarten Van Den Driessche (°1979) is voltijds professor aan de vakgroep Architectuur en Stedenbouw van Universiteit Gent, waar hij ‘Theorie van het Architectuurontwerp’ en ‘Architectuurtheorie’ doceert. In 2009 behaalde hij zijn doctoraat. Hij studeerde in Gent en Parijs (Paris-La-Villette). Hij was research fellow aan Akademie Schloss Solitude (Stuttgart), in het Art, Business & Science program, docent aan de Faculteit Architectuur van KU Leuven (2010-2018) en gastprofessor in RISEBA Riga Latvia. Hij werkt als onderzoeker, curator, criticus en pedagoog.

Hij publiceerde meerdere artikels in wetenschappelijke tijdschriften, recensies, boekhoofdstukken en boeken over ontwerptheorie en hedendaagse architectuurcultuur. Hij was o.m. auteur van (2005) ‘De School als Ontwerpopgave. Schoolarchitectuur in Vlaanderen 1995-2005’ A&S-books / Team Vlaams Bouwmeester; en van (2017) ‘Robbrecht en Daem architecten: An Architectural Anthology’ Brussel: Mercatorfonds/ Yale University press. Twee monografieën van het Gentse bureau GAFPA (januari 2019), en van het Antwerpse bureau Bovenbouw (februari 2019) staan gepland.

Maarten is stichtend lid van labo A, een wetenschappelijk platform aan de Universiteit Gent dat ontwerpgerelateerd onderzoek voert in opdracht van overheden en publieke instanties. Een reizende tentoonstelling (prof. Maarten Liefooghe, prof. Maarten Van Den Driessche) over 20 jaar Open Oproep in opdracht van Team Vlaams Bouwmeester is gepland voor september 2019. Hij is lid van Heim Collectief, een collectief van architecten en onderzoekers dat een pleidooi houdt voor ‘permanente infrastructuur voor tijdelijk wonen’ om de noden van nieuwkomers en vluchtelingen te accommoderen.

Zijn onderzoek focust op ontwerpmethodologie, architectuurkritiek, architectuuronderwijs, de architectuurtekening, het typologische denken in de architectuur.

Onderzoeksprojecten Maarten Van Den Driessche