Mobble On The Move

Universiteit Gent nam deel aan de Solar Decathlon Europe 2019 wedstrijd met het energie-efficiënt en duurzaam concept ‘The Mobble’. Dit is een flexibel bouwblok dat een nieuwe manier van bouwen en wonen introduceert en voluit staat voor ‘Modular Building Block’. Het ‘Mobble on the move’ project is een vervolgtraject op deze succesvolle deelname die bekroond werd met 5 prijzen, waaronder de eerste prijs voor Engineering & Construction.

Het doel is om de circulaire principes met maximaal ecologische inslag te verzoenen met betaalbare en kwalitatieve woningen en kantoren. Dit kan door een Mobble versie te ontwikkelen die maximaal inspeelt op de vraagzijde en dus op het wonen en werken van de toekomst. Een Circulaire Mobble die breed toepasbaar is: van woningbouw, over stadsontwikkeling en kantoorbouw tot hoogbouw en woonblokrenovatie. Om zo een toepasbare oplossing te creëren voor de maatschappelijke uitdagingen als energiebesparing, circulariteit, verdichting en vergrijzing.

We zullen onderzoeken of en hoe Mobbels op grote schaal en kostenefficiënt kunnen worden toegepast. Dit biedt niet alleen oplossingen voor tijdelijke constructies (mantelzorg, scholen, kantoren, noodwoningen), maar laat ook toe om meer permanente constructies te realiseren op een circulaire manier.

Project info

Onderzoeksgroep: Bouwfysica
Startdatum: 2019
Onderzoekers: Nathan Van Den Bossche en Laura Landuyt