To bio or not to bio - Onderzoek naar de kenmerken en inzetbaarheid van isolatiematerialen met een lage milieu-impact

Een verantwoorde omgang met het gebruik van bouwmaterialen is essentieel in het beperken van de hieraan gerelateerde CO2-emissies, grondstoffenuitputting en de productie van afvalstromen.

Het TETRA onderzoeksproject “To bio or not to bio” zet in op het samenbrengen en bundelen van informatie omtrent de kenmerken en toepassingen van isolatiematerialen om meer vertrouwen te geven aan de bouwsector om met deze materialen aan de slag te gaan. De focus ligt zowel op klassiek gekende als op biogebaseerde isolatiematerialen (cellulose, strovlokken, gerecycleerd katoen, hennep…) voor verschillende toepassingen: plat dak, hellend dak, vloer op volle grond, houtskeletwand, massieve buitenmuur enz.

Onderzoekers van Odisee campus Aalst, WTCB en UGent werkten samen aan een laagdrempelige en praktisch bruikbare webtool die architecten, aannemers, studiebureaus en andere bouwprofessionals toelaat om de kenmerken van isolatiematerialen voor een welbepaalde toepassing te vergelijken. Daarnaast geeft de webtool ook inzicht in de milieuprestaties van gevalideerde constructie-opbouwen en wordt het demontagepotentieel van bouwknopen geanalyseerd en gevisualiseerd. Voor de verschillende toepassingen en isolatiematerialen worden ook praktijkvoorbeelden en aandachtspunten bij uitvoering gegeven.

Daarnaast werden binnen het onderzoeksproject verschillende 3D schaalmodellen ontworpen en gebouwd door en voor studenten. Aan UGent werd een testpaviljoen gerealiseerd waarin meerdere biogebaseerde isolatiematerialen werden toegepast en dat fungeert als demonstratie en als testfaciliteit voor experimenteel onderzoek naar de hygrothermische prestaties van biogebaseerde materialen en opbouwen.

Project info

Onderzoeksgroep: Bouwfysica
Startdatum: 2020
Onderzoekers: Marijke Steeman en Katrien Devos