Facultaire bibliotheken

De faculteitsbibliotheken van Politieke en Sociale Wetenschappen

Bibliotheek Korte Meer (PSKM)

bib-ps01.jpg

Korte Meer 11

9000 Gent

09/264.68.93

openingsuren

Mail:

Bibliotheek Universiteitstraat (PSUS)

bib-ps03.jpg

Universiteitstraat 8

9000 Gent 

09/264.68.11

openingsuren

Mail: psbib@ugent.be 

Missie Faculteitsbibliotheek

In de Faculteitsraad van 14 oktober 2020 werd een vernieuwde missie voor de faculteitsbibliotheek politieke en sociale wetenschappen goedgekeurd, in voorbereiding op de verhuis naar het Technicum bij aanvang van academiejaar 2021-2020.

De gezamenlijke catalogus en databanken kunnen geraadpleegd worden via http://lib.ugent.be.   Je vindt er ook de belangrijkste databanken voor de faculteit.

Dienstverlening zomer 2021 (update : 1 juli 2021)

Vanaf academiejaar 2021-2022 zullen de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen, en haar faculteitsbibliotheek, de overstap maken naar een nieuwe campus in de Sint-Pietersnieuwstraat 41.  De voorbereidingen voor deze verhuis, zullen de dienstverlening de komende maanden in een aantal fasen doen wijzigen. 

 1. Tot en met vrijdag 16 juli blijft de bibliotheek open
 • Studieplekken blijven beschikbaar (na reservatie).
 • Boeken kunnen gereserveerd, opgehaald en teruggebracht worden.
 • Scanaanvragen van hoofdstukken en artikels zijn mogelijk.

Op vrijdag 16 juli 17u00 sluit de bibliotheek in de Korte Meer 11 definitief haar deuren voor publiek.

 1. Tijdens de week van 19-23 juli is er helemaal geen dienstverlening wegens collectieve vakantie.
 2. Tussen maandag 26 juli en vrijdag 27 augustus
 • Studieplekken zijn niet meer beschikbaar.
 • Boeken uit beide collecties kunnen wel gereserveerd worden, maar kunnen enkel via de pakjesautomaat in de Universiteitstraat opgehaald worden (ter hoogte van nr. 4, ingang rechtenfaculteit).
 • Scanaanvragen van hoofdstukken en artikels zijn nog steeds mogelijk.
 1. Tussen maandag 30 augustus en vrijdag 24 september is er helemaal geen dienstverlening mogelijk.
 2. Vanaf maandag 27 september start de gloednieuwe bibliotheek in het Technicum met een normale dienstverlening.
 • Studieplekken zijn weer beschikbaar.
 • Er kan gereserveerd en opgehaald worden uit de openkastcollectie.  Een deel van de collectie blijft echter ontoegankelijk tot januari 2022 (verhuis naar Boekentoren).
 • En scanaanvragen uit de openkastcollectie zullen eveneens mogelijk zijn.

Breng je boeken VOOR vrijdag 16 juli 17u00 terug in de bibliotheek Korte Meer 11.  Lukt dat niet,  neem dan in elk geval contact op via psbib@ugent.be.

Digitale dienstverlening

 • Tijdschriftartikels kunnen via de "request article scan"-knop in de webcatalogus of via het formulier (bij IBL) (lib.ugent.be) aangevraagd worden. 
 • Bij boeken krijg je de keuze tussen ontlenen of inscannen van de gewenste hoofdstukken (via de "request chapter scan"-knop in de webcatalogus).  Het maximale aantal pagina’s dat ingescand wordt op vraag is ca. 50.  Geef bij je aanvraag dus zo exact mogelijk welke pagina’s of hoofdstukken je wil (zoek via Google of www.worldcat.org naar een mogelijke inhoudstafel van het bewuste boek) om een snelle respons te verzekeren.  Deze scanservice (beperkt tot en gratis voor UGent-studenten en personeelsleden) geldt ook voor boeken uit andere UGent-bibliotheken.
 • IBL-aanvragen van gedrukte boeken uit andere bibliotheken zijn ook weer mogelijk (na levering op te halen in bibliotheek Korte Meer 11).  Opgelet : deze service is NIET gratis. 

Instructie

Endnote X9

Digitale bibliotheek@UGent

 Algemene sluitingsdagen 2020-2021

 • Door de verhuis van de bibliotheek zal deze haar deuren definitief sluiten op vrijdag 16 juli 2021, om 17u00, in de oude locatie (Korte Meer 11).  Vanaf 27 september 2021 verwelkomen we je graag in ons nieuwe onderkomen aan de Sint-Pietersnieuwstraat 41.

Onderzoekstips

Voor tips over het zoeken naar onderzoeksinformatie (boeken, tijdschriften, databanken,…), het schrijven van een paper, publiceren, presenteren, kritisch teksten lezen, wetenschappelijke integriteit en onderzoeksfinanciering kan je terecht op onze specifieke webpagina’s : https://onderzoektips.ugent.be

Het bibliotheekteam

els-casteels.jpg virginie-declercq.jpg Chantal Tant Stijn Meersseman
Els Casteels Virginie De Clercq Chantal Tant Stijn Meersseman
astrid-vanden-brande.jpg tanneke-van-de-walle.jpg Koen Vanrumste
Astrid Vanden Brande Tanneke Van de Walle Koen Vanrumste

Praktische informatie

De opstelling van boeken in de bibliotheek is gebaseerd op de Library of Congress codes. Deze codes (uitgedrukt in een letter, een cijfer en ev. nog een derde cijfer) zijn een verkorte weergave van de onderwerpen waarnaar ze verwijzen. Boeken kunnen best opgezocht worden via de catalogus. Het adres van de juiste vestiging zal hier duidelijk aangegeven worden. Sommige boeken dienen uit magazijn opgevraagd te worden, eveneens via de catalogus op http://lib.ugent.be/nl.

reglement