Faculteitsbibliotheek

Locatie faculteitsbibliotheek PSBIB

Ingang Bib Technicum.jpg

Sint-Pietersnieuwstraat 41 Blok T2

9000 Gent

09/264.68.93

openingsuren

Een nieuwe huisvesting

De faculteitsbibliotheek opende op 27 september 2021 de deuren voor publiek in een nieuw onderkomen in het Technicum.  De vier voormalige vakgroepbibliotheken werden versmolten tot één enkele bibliotheek met één collectie, één dienstverlening en één grote ruimte.

De samensmelting gaat gepaard met een vernieuwde missie voor de faculteitsbibliotheek politieke en sociale wetenschappen, goedgekeurd in de Faculteitsraad van 14 oktober 2020.  Deze nieuwe missie wordt de komende maanden verder in de praktijk gebracht, maar start alvast met een nieuwe ruimte en nieuwe diensten.

Openingsuren Academiejaar 2021-2022

De bibliotheek is op weekdagen doorlopend open van 9u00-17u00, behalve op vrijdag tot 16u00.

En hoe zit het met Corona ?

De bibliotheek volgt de richtlijnen van het Rectoraat en kunnen dus wijzigen.  Bekijk de algemene regels binnen de universiteit op Coronamaatregelen@Ugent

Tot nader order is het dragen van een mondmasker in de bibliotheek verplicht.  Ontsmettingsmateriaal is aanwezig aan de ingang en in de leeszaal.   Ook de afstandsregel is nog steeds geldig.

Dienstverlening 

Je kan bij ons terecht voor :

  • 147 studieplekken zonder reservatie (het aantal stoelen is momenteel gehalveerd wegens coronamaatregelen)
  • 7 vergaderlokalen voor overleg, groepswerk van diverse grootten.  Deze kunnen enkel NA reservatie gebruikt worden en enkel door gebruikers met een geldig UGent-mailadres.  Reservatie enkel online.
  • Een boekencollectie van maar liefst 350 lopende meter aansluitend bij de vier vakgroepen van de faculteit, allemaal beschikbaar voor ontlening of scan op aanvraag (via http://lib.ugent.be).
  • Vaktijdschriften, kranten en actualiteitsbladen.
  • Hulp bij al je zoekvragen.
  • En nog veel meer...

Reserveren van een lokaal

De zeven vergaderlokalen kunnen door studenten en medewerkers van UIGent gereserveerd worden indien zij over een geldig UGent-mailadres beschikken.  Reserveren is enkel online  mogelijk.

Om te kunnen reserveren moet je de eerste keer een account aanmaken (waarvoor je enkel je UGent-mailadres kan gebruiken.  Na registratie (kies zelf je paswoord), ontvang je een mail met een bevestigingslink.  Je account wordt pas actief nadat je deze link hebt aangeklikt.  Log vervolgens aan en kies de gewenste datum, selecteer een moment en kies één van de beschikbare lokalen.  Kijk steeds goed na of je wel de juiste datum en uur hebt aangeduid!

Elk lokaal is voorzien van een grote monitor waarop je je scherm kan delen om in groep te werken.

Opgelet: de vergaderlokalen zijn NIET bedoeld voor individueel studeren.  Bij gebruik van de lokalen door één persoon, kan de reservatie door de medewerkers ingetrokken worden. Vergaderingen en groepswerk krijgen dus steeds voorrang.

Enkele afspraken

  • Eten in de bibliotheek is niet toegestaan.  
  • Drinken enkel in afsluitbare flesjes of containers.
  • De bibliotheek is een studieruimte.  Beperk dus lawaai en hou rekening met anderen.
  • Gooi afval in de voorziene vuilnisbakken aan de ingang en in de leeszaal.

Literatuur zoeken

De bibliotheek beschikt over een eigen gedrukte boeken- en tijdschriftencollectie.  Maar ook de collecties van de ander faculteitsbibliotheken en de Boekentoren staan ter beschikking van studenten en onderzoekers.  De gezamenlijke catalogus kan geraadpleegd worden via http://lib.ugent.be. Daar zijn ook de verwijzingen te vinden naar de belangrijkste databanken voor de faculteit (ga hiervoor steeds via athena wanneer je niet on campus bent).

Heb je toegang tot Qualtrics nodig voor je onderzoek, ga dan naar de Facultaire Qualtrics-omgeving (opgelet : enkel voor studenten en medewerkers Politieke en Sociale Wetenschappen).  

Instructies

Endnote X9

Digitale bibliotheek@UGent

Onderzoekstips

Voor tips over het zoeken naar onderzoeksinformatie (boeken, tijdschriften, databanken,…), het schrijven van een paper, publiceren, presenteren, kritisch teksten lezen, wetenschappelijke integriteit en onderzoeksfinanciering kan je terecht op onze specifieke webpagina’s : https://onderzoektips.ugent.be

Het bibliotheekteam

els-casteels.jpg virginie-declercq.jpg Chantal Tant Stijn Meersseman
Els Casteels Virginie De Clercq Chantal Tant Stijn Meersseman
astrid-vanden-brande.jpg tanneke-van-de-walle.jpg Koen Vanrumste
Astrid Vanden Brande Tanneke Van de Walle Koen Vanrumste

Praktische informatie

De opstelling van boeken in de bibliotheek is gebaseerd op de Library of Congress codes. Deze codes (uitgedrukt in een letter, een cijfer en ev. nog een derde cijfer) zijn een verkorte weergave van de onderwerpen waarnaar ze verwijzen. Boeken kunnen best opgezocht worden via de catalogus. Het adres van de juiste vestiging zal hier duidelijk aangegeven worden. Sommige boeken dienen uit magazijn opgevraagd te worden, eveneens via de catalogus op http://lib.ugent.be/nl.

reglement