Facultaire bibliotheken

De faculteitsbibliotheken van Politieke en Sociale Wetenschappen

Bibliotheek Korte Meer (PSKM)

bib-ps01.jpg

Korte Meer 11

9000 Gent

09/264.68.93

openingsuren

Mail:

Bibliotheek Universiteitstraat (PSUS)

bib-ps03.jpg

Universiteitstraat 8

9000 Gent 

09/264.68.11

openingsuren

Mail: psbib@ugent.be 

Missie Faculteitsbibliotheek

In de Faculteitsraad van 14 oktober 2020 werd een vernieuwde missie voor de faculteitsbibliotheek politieke en sociale wetenschappen goedgekeurd, in voorbereiding op de verhuis naar het Technicum bij aanvang van academiejaar 2021-2020.

De gezamenlijke catalogus en databanken kunnen geraadpleegd worden via http://lib.ugent.be.   Je vindt er ook de belangrijkste databanken voor de faculteit.

Dienstverlening academiejaar 2020-2021 (update : 28 november 2020)

Hoewel de coronamaatregelen nog steeds uitgebreid blijven en slechts beperkte activiteit on campus wordt toegestaan, zullen de faculteitsbibliotheken vanaf volgende week wel hun fysieke activiteiten hervatten.

De bibliotheek Politieke en sociale wetenschappen (Korte Meer 11) heeft de afgelopen maanden het onderste uit de kan gehaald om de vele aanvragen voor scans van artikels en hoofdstukken uit boeken te maken.
Deze dienstverlening blijft vanaf volgende week bestaan, maar het zal opnieuw mogelijk zijn om boeken te reserveren en op te halen in de bibliotheek zelf.
Dat zal kunnen vanaf dinsdag 1 december tijdens de gewone openingsuren (9u00-12u30 en 13u30-17u00). We raden wel sterk aan om voor je bezoek steeds een kijkje te nemen op https://lib.ugent.be/nl/libraries/PSKM voor de concrete openingsuren van de dag.
Er zullen tevens een beperkt aantal studieplekken beschikbaar zijn, enkel  na reservatie.   Bij gebruik enkel een UGent-mailadres gebruiken !!!!

Noteer dat de algemene veiligheidsafspraken in de gebouwen gelden voor ALLE gebruikers :

 • Bij elke verplaatsing in de gebouwen en de bibliotheek is het dragen van een mondmasker verplicht (aan een studieplek niet verplicht). 
 • Handgel en ontsmettingsspray zijn beschikbaar aan de ingang van de campus en bibliotheek. 

Deze regeling geldt tot aan de kerstvakantie en opnieuw in de examenperiode van januari.

De bibliotheek zal gesloten zijn van 19 december 2020 tot en met 3 januari 2021.

Samengevat :
- Je kan opnieuw boeken reserveren via de catalogus en ophalen tijdens de openingsuren.
- Aanvragen van scans van artikels of boekhoofdstukken blijven eveneens mogelijk (via http://lib.ugent.be).
- Er zijn dagelijks 6 Coronaveilige studieplekken beschikbaar, na reservatie.
- Onze digitale collectie is uiteraard nog steeds bereikbaar (Ga eerst naar Athena, open de browser van je keuze en ga vervolgens naar https://lib.ugent.be/en/databases)

De medewerkers zijn uiteraard ook voor vragen, suggesties en ander nieuws beschikbaar via psbib@ugent.be.

Digitale dienstverlening

 • Tijdschriftartikels kunnen via de "request article scan"-knop in de webcatalogus of via het formulier (bij IBL) (lib.ugent.be) aangevraagd worden. 
 • Bij boeken krijg je de keuze tussen ontlenen of inscannen van de gewenste hoofdstukken (via de "request chapter scan"-knop in de webcatalogus).  Het maximale aantal pagina’s dat ingescand wordt op vraag is ca. 50.  Geef bij je aanvraag dus zo exact mogelijk welke pagina’s of hoofdstukken je wil (zoek via Google of www.worldcat.org naar een mogelijke inhoudstafel van het bewuste boek) om een snelle respons te verzekeren.  Deze scanservice (beperkt tot en gratis voor UGent-studenten en personeelsleden) geldt ook voor boeken uit andere UGent-bibliotheken.
 • IBL-aanvragen van gedrukte boeken uit andere bibliotheken zijn ook weer mogelijk (na levering op te halen in bibliotheek Korte Meer 11).  Opgelet : deze service is NIET gratis. 

Instructie

Endnote X9

Digitale bibliotheek@UGent

 Algemene sluitingsdagen 2020-2021

 • Maand 2 november 2020 (Allerheiligen)
 • Woensdag 11 november 2020 (Wapenstilstand)
 • Donderdag 24 december 2020 - Vrijdag 1 januari 2021 (Kerstvakantie)
 • Vrijdag 19 maart 2021 (Dies Natalis)
 • Maandag 5 April 2021 (Paasmaandag)
 • Donderdag 13 mei – Vrijdag 14 mei 2020 (Hemelvaart+Brugdag)
 • Maandag 24 mei 2021 (Pinkstermaandag)
 • Maandag 19 Juli 2021 - Vrijdag 23 Juli 2021 (Zomersluiting)
 • Door de verhuis van de bibliotheek zal de bibliotheek vanaf augustus gesloten zijn en pas in september heropenen op de nieuwe locatie in het Technicum (Sint-Pietersnieuwstraat).  Exacte data worden hier zo snel mogelijk meegedeeld

Onderzoekstips

Voor tips over het zoeken naar onderzoeksinformatie (boeken, tijdschriften, databanken,…), het schrijven van een paper, publiceren, presenteren, kritisch teksten lezen, wetenschappelijke integriteit en onderzoeksfinanciering kan je terecht op onze specifieke webpagina’s : https://onderzoektips.ugent.be

Het bibliotheekteam

els-casteels.jpg virginie-declercq.jpg Chantal Tant Stijn Meersseman
Els Casteels Virginie De Clercq Chantal Tant Stijn Meersseman
astrid-vanden-brande.jpg tanneke-van-de-walle.jpg Koen Vanrumste
Astrid Vanden Brande Tanneke Van de Walle Koen Vanrumste

Praktische informatie

De opstelling van boeken in de bibliotheek is gebaseerd op de Library of Congress codes. Deze codes (uitgedrukt in een letter, een cijfer en ev. nog een derde cijfer) zijn een verkorte weergave van de onderwerpen waarnaar ze verwijzen. Boeken kunnen best opgezocht worden via de catalogus. Het adres van de juiste vestiging zal hier duidelijk aangegeven worden. Sommige boeken dienen uit magazijn opgevraagd te worden, eveneens via de catalogus op http://lib.ugent.be/nl.

reglement