Lonne Van Erp

Redacteur bij VRT NWS


Lonne Van ErpDoor in het middelbaar een eigen talkshow in elkaar te steken voor een mediaproject, heb ik voor het eerst geproefd van journalistiek. Dan was het snel duidelijk: dit is het. Maar journalistiek is geen evidente sector om een job in te vinden. Je moet niet kiezen voor deze studie om later journalist te worden. Journalisten hebben doorgaans uiteenlopende diploma’s. Dus de inhoud van de opleiding moet je echt aanspreken. Ik wilde een brede basis krijgen en die vond ik hierin terug. Je bent niet alleen student Communicatiewetenschappen, maar je bent ook student aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen, dus je krijgt ook een ruime vorming over de samenleving. Dat heeft me in mijn job al goed geholpen!

Academische opleiding

Zo heb ik geleerd om dieper op een thema in te gaan dan enkel het bovenste laagje aan te raken. Je leert de mechanismen te zien die meespelen. Je ontwikkelt een kritische blik aan de universiteit. En die heb je vanaf het begin nodig als journalist. Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe je een artikel opbouwt of hoe je een reportage monteert, maar dat kan je ook on the job leren. Communicatiewetenschappen is een academische opleiding waarin je een rugzak aan inhoudelijke kennis meekrijgt, maar is geen praktische opleiding.

Stoute schoenen

In mijn masterjaar heb ik gereageerd op een oproep voor het creative lab van de VRT, een interne agency dat mensen zocht om te werken aan een verkiezingsproject. Ik kon er een week aan de slag, en dat viel zo goed mee dat ik geregeld mocht terugkomen. Ik heb ook mijn absolute droomstage kunnen lopen bij de redactie van Vranckx. Op het einde heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en heb ik op alle redacties van de VRT mijn cv afgegeven. Dat is hen blijkbaar bijgebleven, want toen de redactie van De zevende dag een paar maanden later iemand zocht, hebben ze mij gebeld.

Geen enkele dag ziet er hetzelfde uit. We beginnen met een redactievergadering, waarin we alle ideeën op tafel leggen voor de uitzending. We brainstormen over mogelijke thema’s en wie we kunnen uitnodigen. Daarna verdelen we de onderwerpen, bellen we rond, houden we voorgesprekken en bereiden we interviews voor. Soms maak ik ook reportages. Op de uitzendingsdag verzorg ik de ene keer sociale media op de redactie, de andere keer ontvang ik gasten in de foyer, of zit ik in de regie om bepaalde gesprekken via videocall binnen te trekken.

Netwerk durven aanspreken

In de journalistieke sector is het ontzettend belangrijk om je netwerk te durven aanspreken. Je hebt dus een portie lef nodig. Maar doe ook vooral je eigen ding en blijf jezelf. Denk niet te veel na over hoe het zou moeten. Mijn sollicitatiebrief voor mijn stage had bijvoorbeeld meer weg van een liefdesverklaring voor de redactie van Vranckx. Blijkbaar viel die zo op en waren ze zo gecharmeerd, dat ze me uitgenodigd hebben voor een gesprek.

En als ik die stage niet had gelopen, dan denk ik niet dat ik hier vandaag had gezeten. Tijdens die stage heb ik echt van journalistiek kunnen proeven en begon ik te snappen wat het inhoudt. De stagemogelijkheid in Communicatiewetenschappen is een groot voordeel!

Ook al ben je jong, je kan toch al heel wat ervaringen opdoen, waardoor jouw cv meer opvalt. Ik zette me bijvoorbeeld tijdens mijn studies in voor Urgent.fm, het medialab van de UGent. Daar heb ik al leren monteren en interviewen op een basic niveau. Maar dat hoeft daarom niet in de journalistieke sector te zijn: tonen dat je meer hebt gedaan dan lessen volgen, getuigt van engagement en enthousiasme! Tijdens carrière aan de universiteit was ik ook actief bij StuRa, de studentenraad van de faculteit, en ik geloof dat ook die ervaring me geholpen heeft.