Elisa Vergote

Consultant in projectmanagement

elisa-vergote.jpgEigenlijk kende ik de opleiding sociologie niet. Ik heb ze bij toeval ontdekt, omdat ik me als achttienjarige goed wilde informeren. Ik las brochures, ik ging naar infobeurzen en ik sprak met mensen die de opleiding al eerder volgden. Zo merkte ik gaandeweg dat deze studie me wel zou liggen: ik was hard geïnteresseerd in het gedrag van mensen. In mijn hobby’s zag je dat al, en ook in de boeken die ik las of de artikels in tijdschriften.

Eigen klemtonen

Tijdens de opleiding kan je je specialiseren, bijvoorbeeld door keuzevakken te volgen en door majors of minors te kiezen die je meest liggen. En uiteraard is er de masterproef: je kan zelf een onderwerp selecteren. Sociologie kan gaan over politiek of over religie, over onderwijs of over de organisatie van steden. Er zijn zoveel aspecten. Je kan zelf je weg zoeken, in functie van je persoonlijke interesse. Zelf werkte ik tijdens mijn studie een hele tijd rond gender en diversiteit. Ik deed ook twee vrijwillige stages bij kleine zelfstandigen, waarin het telkens ging over projectverandering. Dat boeide mij enorm: ondernemen, plannen, organiseren, in team werken. Op een netwerkevent hoorde ik iemand vertellen over een consultancybedrijf, Threon. Ik solliciteerde er, en een maand nadat ik afgestudeerd was, had ik er mijn eerste baan te pakken.

Patronen ontdekken in een onderneming

Als je consultant bent, dan word je als het ware uitgeleend aan klanten. Momenteel werk ik bijvoorbeeld in opdracht van Infrabel. Er loopt een groot project om treinen veiliger en efficiënter te laten rijden. Ik ben daar niet inhoudelijk mee bezig, maar ik ben wel betrokken bij het beheer ervan. Met een heel team zorgen we ervoor dat mensen met elkaar spreken en onderhandelen en dat ze stelselmatig nadenken over kosten en risico’s.

In de opleiding sociologie leerde ik patronen te ontdekken in het gedrag van mensen en dat komt me nu goed van pas. En ook veel professionele vaardigheden kwamen aan bod: we leerden schrijven, debatteren en presenteren, zowel zelfstandig als in team. Dat zijn precies de zaken die ik in mijn huidige functie de hele tijd kan gebruiken.

Een unieke kijk

Veel van mijn collega’s studeerden economie, en ik merk dat ik toch wel een meer unieke kijk heb op de wereld. Ik kan bijvoorbeeld heel snel een bepaalde bedrijfscultuur doorgronden. Ik zie direct de patronen en ik voel aan hoe de cultuur en de hiërarchie een rol spelen of welke waarden er belangrijk zijn. Op die manier ben ik erg nuttig voor het team. Ik ben echt wel gefascineerd geraakt door projectbeheer en wil hier zeker nog in doorgroeien.