Curriculum Vitae: niet zomaar een blaadje.

Bij het solliciteren vraagt men je steeds om een curriculum vitae (cv) mee te sturen. Daarin staat meer dan een samenvatting van jouw verleden. Het is een visitekaartje dat een beeld oproept van jou als persoon en is bij voorkeur telkens specifiek op die ene job toegespitst.

Waarom is een goed cv zo belangrijk?

 Met een goed cv maak je het een werkgever makkelijk. Voor een functie solliciteren vaak tientallen andere kandidaten. Organisaties en bedrijven hebben geen tijd om iedereen te laten langskomen. Op basis van je cv gaat een werkgever beslissen of je profiel met de vacature matcht. Pas na een eerste screening selectie van de cv's gaat men de motivatiebrief lezen. Springt je cv er niet uit, dan val je dikwijls af.
Een goed cv laat een werkgever alleen zien wat voor hem of haar écht relevant is, en doet dat ook nog eens op een overzichtelijke en overtuigende manier.

 Tips voor een goede cv:

  • Pas je cv telkens aan voor elke sollicitatie.
    Bij elke vacature wil je andere troeven in de verf zetten. Stel jezelf in vraag. Lees de vacature en maak van je basis cv een 'cv op maat' met de elementen en competenties die de rekruteerder kunnen overtuigen.

 

  • De opmaak/volgorde van de rubrieken helpt om je troeven in de verf te zetten.
    Orden de rubrieken zodat je grootste troef telkens meteen onder je persoonlijke gegevens staat. Indien je het vermeldejuiste diploma hebt, plaats dan eerst je studies, of als je de juiste werkervaring hebt, dan is het beter om je werkervaring onder je persoonlijke gegevens te zetten.

 

  • Less is more: schrap onnodige zaken en voeg enkel relevante info toe.
    Je cv wordt overzichtelijk door enkel de relevante info te vermelden en de rest te schrappen. Bij een cv langer dan 2 pagina's verliezen rekruteerders de aandacht.

 

  • Hou alle info overzichtelijk. Maak een duidelijke structuur, met visueel afgescheiden blokken, waarin je voldoende witruimtes laat. Werk met bullets binnen de blokken i.p.v. met volle zinnen. Functietitels en namen van opleidingen kunnen onderstreept of vet gezet worden.

 

  • Details en valkuilen:
    • Pas op met leugentjes om bestwil. Schep geen foute verwachtingen. Zet liever leergierigheid in de kijker bij een belangrijke ontbrekende skill.
    • Vermijd afkortingen, letterwoorden en jargon. Je bewijzen in vaktermen zorgt niet voor een vlot leesbare cv.
    • Ga clichés uit de weg. Probeer duidelijk uit de hoek te komen zonder te vervallen in veelgebruikte frases zoals 'dynamische teamplayer met hands-onmentaliteit'. Wees origineler!
    • Kleuren, afbeeldingen en foto's kunnen een meerwaarde zijn bij sollicitaties voor een grafische job. Bij andere sollicitaties kan een mooie opmaak je creativiteit tonen, maar overdrijf niet.
    • Zet steeds je cv om in een pdf net voor verzending. Zo blijft je indeling dezelfde na verzending.
    • Gebruik enkel een neutrale, professionele foto en mailadres. Werkgevers kunnen vakantiefoto's en selfies niet smaken in een selectieproces. Gebruikmaken van mailadressen zoals 'rood.tijgertje@gmail.com' geeft geen professionele indruk.
    • Zorg dat je sociale mediaprofielen privé staan. Doe de 'Granny test'! Zou je oma aanstoot nemen aan wat je online plaatst, doe het dan niet of enkel in een beveiligde omgeving. Werkgevers googelen je en checken je online profiel. Foto's van jezelf in beschonken toestand (op Instagram/Facebook) of politiek getinte posts hoeven niet openbaar te staan.

 Meer info: