MATREMI – Mapping and enhancing substance use treatment for migrants & ethnic minorities

Het MATREMI project (2019) zette in op twee tekortkomingen in de huidige literatuur en het beleid met betrekking tot migranten en etnische minderheden (MEM) in de drughulpverlening. Ten eerste droeg het MATREMI project bij aan het adequater registreren van de aanwezigheid van MEM-cliënten in de drughulpverlening om het beleid te informeren (doelstelling 1) en ten tweede werden de bestaande Belgische literatuur (2009-2019) en veelbelovende praktijken (gericht op het bereik en de retentie van en de toegankelijkheid voor [potentiële] MEM-cliënten in de drughulpverlening) voor professionals in de drughulpverlening samengebracht in een praktijkboek (doelstelling 2). Het MATREMI project werd gesubsidieerd door het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) en bouwt verder op de vaststellingen uit het ZEMIV (2008) en het PADUMI (2017) onderzoeksprojecten.

VALORISATIE:

De Kock, C. (2020). Migration and ethnicity related indicators in European Drug Treatment Demand (TDI) registries. Journal of ethnicity in substance abuse.

De Kock, C., Blomme, E. and Antoine, J. (2020), "Non-national clients in Belgian substance use treatment", Drugs and Alcohol Today, Vol. 20 No. 2, pp. 157-171. https://doi.org/10.1108/DAT-12-2019-0049

De Kock, C., Toyinbo, L., Laudens, F., Alexandre, S., Hensgens, P., Mascia, C., Leclercq, S., Jacobs, D. Decorte, T. (2020). Wegwijzer voor een toegankelijke en interculturele drughulpverlening. / Migrants et minorités ethniques : recueil sur l’accessibilité et l’interculturalité des services pour usagers de drogues. Antwerpen: Gompel&Svacina.