Women for a change!

(English below)

Op maandag 9 maart is het Internationale Vrouwendag. Dit jaar valt deze dag samen met de allereerste diversiteitsdag aan onze faculteit. Daarom willen we vrouwen die verschil hebben gemaakt op vlak van diversiteit, in de kijker zetten. Dit doen we onder meer door alle auditoria aan onze faculteit een nieuwe naam te geven voor één dag. De naam van één van deze belangrijke vrouwen!

Monday 9th of March is International Women's Day. This year this day coincides with the very first diversity day at our faculty. That is why we want to put women who have made a difference in terms of (societal) diversity in the spotlight. All auditoria at our faculty will be renamed to these women during one week.

 

  • Ahed Tamimi is een Palestijnse verzetsfiguur. Met haar 18-jarige leeftijd is ze het jongste boegbeeld van het Palestijnse-Israëlische conflict.
  • Alice Walker is de auteur van de roman 'The Color Purple', over de zwarte gemeenschap tijdens de segregatie in Amerika, waarvoor ze een Pullitzer prijs kreeg. Als activiste zet ze zich al jaren in voor burgerrechten en de feministische beweging.
  • Anya Topolski is professor in de Politieke Filosofie en Politieke Theorie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze is de auteur van verschillende wetenschappelijk werken en oprichtster van Een andere Joodse Stem (www.eajs.be). In haar columns behandelt ze onderwerpen als racisme, Judaïsme, Europese identiteit, Israël, diversiteit, fascisme en feminisme.
  • Coretta Scott King was een Amerikaanse activiste die zich, net als haar man, inzette in de geweldloze strijd tegen rassendiscriminatie. Ze was eveneens actief in de vrouwenbeweging en organiseerde mee demonstraties om gelijke rechten voor vrouwen en mannen te eisen. Als een van de weinigen binnen de Afro-Amerikaanse beweging streed Coretta Scott King ook voor holebirechten.
  • Dalilla Hermans is geboren in Rwanda. In 2014 schreef ze over haar ervaringen met racisme in Vlaanderen en sindsdien bleef ze actief rond dit thema. Dalilla wil polarisatie overstijgen en op zoek gaan naar dialoog die losstaat van de afkomst van mensen.
  • Dounia Bourabain won de ACCO thesisprijs en de Verhulstprijs met haar onderzoek naar alledaagse discriminatie in kledingwinkels. Momenteel werkt ze aan een doctoraat in de sociologie aan de VUB.
  • Ella Baker was een mensenrechtenactiviste. Ze nam deel aan de studentenstakingen in de jaren 60 en ondersteunde achter de schermen Martin Luther King.
  • Emma Watson is een Britse actrice en het gezicht van de HeForShe campagne van VN, waarbij gendergelijkheid centraal staat en gestreden wordt tegen genderstereotypen en vooroordelen.
  • Emma-Leeh Amponsah en Heleen Debeuckelaere richtten na het zien van de film 'Black' van Adil El Arbi en Bilall Fallah 'Black speaks Back' op. Met die organisatie strijden ze voor een gedekoloniseerde maatschappij.’’
  • Emmeline Pankhurst is oprichtster van de Britse Suffragettebeweging, die streed voor Britse vrouwenkiesrecht.
  • Fatima Mernissi was één van de grondleggers van het Marokkaans feminisme. In 1975 publiceerde ze ‘Beyond the Veil: Male-Female Dynamics in Modern Muslim Society’, een basiswerk in de feministische literatuur.
  • Gloria Wekker is een Surinaams-Nederlandse antropologe, gespecialiseerd in gender, seksualiteit, etniciteit en postkolonialisme. Ze staat bekend om haar werk over racisme in Nederland en intersectioneel denken in het feminisme.
  • Kimberlé Crenshaw is een Amerikaanse rechtsgeleerde, burgerrechtenactiviste en professor aan de Universiteit van California. Zij legde de basis voor het kruispuntdenken of intersectionalisme. Kijken vanuit een intersectionele bril laat toe om verschillende vormen van discriminatie en onderdrukking gezamenlijk en in hun onderlinge verband te bestuderen en aan te pakken.
  • Mayim Hoya Bialik behaalde een doctoraat in de neurowetenschappen en werd bekend als actrice. Ze wil een rolmodel zijn voor vrouwen die een academische carrière willen uitbouwen.
  • Melat Gebeyaw Nigussie is bekend als opiniemaker over gender- en diversiteitskwesties. Ze gelooft in empowerment door kunst en is medeoprichter van het collectief ‘Belgian Renaissance’  dat het zelfbewustzijn van de Afrikaanse / zwarte diaspora in België aanwakkeren.
  • Michelle Suárez Bértora is een Uruguayaanse activiste en advocate. Ze is de eerste transgender universitair afgestudeerde van Uruguay, en de eerste transadvocaat.
  • Nadia Fadil is professor in de Antropologie en sociologie. Ze publiceerde onder meer ‘Radicalization in Belgium and the Netherlands. Critical perspectives on Violence and Security’.
  • Naima Charkaoui is een Belgische politicologe en publiceerde ‘Over wonden en veerkracht’. Ze werkt rond mensenrechten, kinderrechten en diversiteit. Ze stond meer dan 10 jaar aan het hoofd van het Minderhedenforum. Sinds juli 2019 is ze diensthoofd bij de beleidsdienst van 11.11.11.
  • Nora Monsecour is de danseres die de inspiratiebron vormde voor de film ‘Girl’. Ze vertegenwoordigt de moedige mensen voor wie de beleving van genderidentiteit of –expressie een pad vol hindernissen is.
  • Oprah Winfrey is een Amerikaanse televisiepresentatrice, actrice, producer en ondernemer. Ze komt op voor vrouwen- en kinderrechten.
  • Patrisse Cullors is medeoprichter van Black Lives Matter. Dit was aanvankelijk een actiegroep tegen politiegeweld in de Verenigde Staten, maar is nu uitgegroeid tot een brede beweging die vecht voor gelijkheid voor alle zwarten, van welke geaardheid ook.
  • Rachida Aziz is de auteur van 'Niemand zal hier slapen vannacht' , een boek over racisme, whiteness, discriminatie, feminisme en sociale strijd.
  • Rachida Lamrabet is juriste en schrijfster van o.a. ‘Zwijg Allochtoon’. In 2006 won ze de Kif Kif literatuurprijs "Kleur de kunst!" met het verhaal ‘Mercedes 207’.
  • Reem Alsalem werkte 17 jaar voor het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR), de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, in conflict- en post-conflictsituaties over de hele wereld. Ze is momenteel onafhankelijke adviseur, gespecialiseerd in gedwongen migratie, humanitaire hulp en vluchtelingenvraagstukken.
  • Rigoberta Menchú Tum is mensenrechtenverdedigster in Guatemala en voorvechtster voor rechten de moeten toegekend worden aan inheemse groepen binnen haar land. Ze won in 1992 de Nobelprijs voor de Vrede
  • Rosa Parks is een Amerikaanse burgerrechtenactiviste. Ze is vooral bekend geworden door haar verzetsdaad in 1955 waarbij ze weigerde haar zitplaats in de bus af te staan aan blanke passagiers.
  • Ruth Bader Ginsburg is een Amerikaanse rechter bij het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. In de jaren 70 was ze een pionier in de strijd voor vrouwenemancipatie, en slaagde ze erin het Hooggerechtshof te laten erkennen dat het idee van ‘gelijke bescherming’ door de wet ook voor vrouwen gold, en dat officiële discriminatie op basis van geslacht ongrondwettelijk was. Ze verdedigt de eigen keuze van de vrouw bij abortuskwesties.
  • Sarah Dimani is een bekende Antwerpse influencer en pionier in 'modest fashion' . Ze deelt niet alleen graag haar outfits via sociale media, maar gebruikt het platform ook om haar mening kenbaar te maken. Een mening die inclusiviteit, diversiteit en samenhorigheid benadrukt.
  • Sheryl Kara Sandberg is een Amerikaanse zakenvrouw en activiste. Sinds 2008 is ze Chief Operating Officer bij Facebook. In 2012 werd zij eveneens verkozen tot lid van de raad van bestuur van Facebook, de eerste vrouw in deze functie.
  • Simonne Verhelle zette in 1944 haar leven op het spel tijdens de spectaculaire bevrijding van verzetsstrijder Albert Mélot in Gent.
  • Winnie Mandela is een Zuid-Afrikaanse activiste in de strijd tegen apartheid. Ze leidde vrijheidsmarsen en was voorzitter van vrouwenorganisatie van het toen verboden African National Congress.
  • Yasmien Naciri studeerde bedrijfsmanagement en meertalige professionele communicatie, en is ondernemer en marketeer. Ze richtte de hulporganisatie Amana vzw op, die in België en in Marokko actief is, en de Antwerpse jeugdwerking Fleks, die jongeren stimuleert om te ondernemen. Sinds 2016 verschijnt haar column tweewekelijks in De Morgen.