Werkstudent rechten

De opleiding rechten wordt aangeboden in dagonderwijs. Er is geen afstands- of avondonderwijs. De opleiding is dus niet specifiek gericht op werkstudenten. 

Om werken en studeren succesvol te combineren is een grote mate van flexibiliteit vereist. Zeker als werkstudent is het belangrijk om voldoende tijd te kunnen vrijmaken om te spenderen aan de studie.

Traject op maat

Werkstudenten volgen hetzelfde studietraject als reguliere studenten (zie opleidingen). Evenwel kunnen werkstudenten omwille van hun vooropleiding soms studieduurverkorting en/of vrijstellingen krijgen.

Studenten met een werkstudentenstatuut mogen zelf bepalen hoeveel studiepunten ze opnemen per semester/jaar.

Tips voor werkstudenten

  • Neem een realistisch en haalbaar vakkenpakket op

We raden aan om te starten met een beperkt aantal vakken en zodoende de studielast te spreiden. Loopt dit vlot, dan is het steeds mogelijk om in een volgend semester/academiejaar meer vakken op te nemen.

  • Zorg voor de nodige flexibiliteit

Kijk het lesrooster goed na en kies vakken die combineerbaar zijn met jouw werk- en privéleven. Voor sommige opleidingsonderdelen is aanwezigheid verplicht (bv. Vaardigheden).

  • Bekijk goed de studiefiches

Lesopnames worden niet standaard voorzien.  Bepaalde vakken werken met oefeningen, werkcolleges of groepswerken met verplichte aanwezigheid. Werkstudenten dienen zelf na te gaan of de onderwijs- en/of examenvorm van de vakken verenigbaar is met hun werkregime. Dit kan je nakijken in de studiefiche van elk vak. Raadpleeg hiervoor de studiekiezer

  • Contacteer de lesgever

Heb je na het lezen van de studiefiche nog vragen over de onderwijs- en/of examenvorm van een vak, aarzel dan niet om de lesgever te contacteren. Het mailadres van de lesgevers is steeds voornaam.achternaam@ugent.be (achternamen bestaande uit meerdere woorden worden in het mailadres aan elkaar geschreven).

  • Contacteer het monitoraat

Heb je vragen over het studeren als werkstudent en/of het samenstellen van je vakkenpakket, contacteer dan het monitoraat.

Werkstudentenstatuut

Studenten die studeren en werken combineren kunnen een werkstudentenstatuut aanvragen via Oasis.

Meer informatie over de voorwaarden en de aanvraagprocedure kan je hier vinden.

Indien je het werkstudentenstatuut hebt verkregen kan je faciliteiten aanvragen bij de lesgever. De mogelijke faciliteiten kan je vinden in het facultair reglement (p.39-40). 

Onmisbare info tijdens de studies

  • Bestellen en afhalen van je cursusmateriaal
  • Officiële communicatie van de UGent wordt steeds verstuurd naar het UGent-mailadres.  Je kan jouw mails openen door te surfen naar owa.ugent.be. Info over hoe deze automatisch door te sturen naar een persoonlijk e-mailadres vind je hier.
  • Zeker als werkstudent is het belangrijk om op regelmatige basis de elektronische leeromgeving Ufora te raadplegen. Inloggen kan met je UGent login en paswoord.
  • Bibliotheek Recht en Criminologie
  • Facultaire kalender met de belangrijkste data

Nuttige links